TORTA ZA POSEBNE PRILIKE

Sastojci:

Kore x 4

-3 bjelanjka
-3 žlice šećera
-50 g mljevenih prženih lješnjaka
-1/2 žlice gustina

Za kore

-malo crne kave

Krema

-12 žumanjaka
-200 g šećera
-110 g gustina
-1 vanilin šećer
-1 l mlijeka
-100 g lino lade nougat
-100 g lino lade milk
-250 g maslaca
-300 ml vrhnja za šlag

Priprema:

Bjelanjke izmiksajte u snijeg, umiksajte šećer dok ne dobijete čvrsti šaum. Zatim kuhačom ili špatulom umiješajte mljevene lješnjake i škrobno brašno. Smjesu ravnomjerno rasporedite u okrugli kalup promjera 26 ili 24 cm obložen papirom za pečenje (namastite i papir) i pecite na 200 C 15 min. Ponovite postupak kako biste dobili 4 kore (navedene mjere su za 1 koru). Neka se ohlade.

Za kremu, žumanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilijom. Gustin umutite s malo mlijeka i dodajte žumanjcima, a ostatak mlijeka zakuhajte. Kad provrije, vrelo mlijeko izlijte u smjesu žumanjaka i miješajte pjenjačom pa stavite kuhati na laganu vatru dok ne zgusne. Podijelite ju na 2 jednaka dijela, u jedan dio dodajte Lino ladu nougat, u drugi bijelu. Pokrijte prozirnom folijom i pustite da se ohladi.

Maslac (omekšali) izmiksajte, polovicu dodajte svjetloj smjesi, polovicu tamnoj. Vrhnje izmiksajte u šlag bez dodavanja šećera.

Pri slaganju, svaku koru lagano možete pošpricati smjesom kave. Nemojte pretjerivati jer su kore nježne same po sebi i omeknut će od kreme.

Slaganje:

kora – tamna krema – svjetla krema – šlag – kora itd. dok ne potrošite materijal. Završite s korom, a malo svjetle kreme si ostavite za premazivanje cijele torte.

Preuzeto sa: receptizasve.work