LAMBADA KOLAČ SA DOMAĆIM ŽELEOM

Sastojci

-4 jaja
-100g šećera
-100g brašna
-1 kašičica praška za pecivo
-1 kašičica vanilin šećera

Voćna krema

-1 l soka od narandže
-10 kašika šećera
-3 kesice pudinga od vanile

Beli fil:

-500ml mleka
-70g gustina
-150g šećera
-1 vanilin šećer
-arome vanile
-200 ml slatke pavlake

Glazura:

300ml slatke pavlake
75 g čokolade za kuvanje
100g milke noisette

Još potrebno:

-Petit beure keksi i malo mlijeka za natopit kekse

Priprema 

Ugrejte rernu na 180°C. Tepsiju obložite papirom za pećenje. Odvojite žumanca od belanaca. Belanca umutite u čvrst sneg. Žumanca dobro izmiskajte sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte brašno i prašak za pecivo, pa sve dobro umutite mikeserom i ručno dodajte sneg od belanaca, izmešajte i sve izlijte u tepsiju. Pecite 12-15min na 180°C, proverite čačkalicom da li je gotovo (ne treba da potamni). Testo ostavite da se ohladi.

Dok se testo peče pripremite beli fil – Stavite 300ml mleka sa šećerom i vanili šećerom da se kuva. Sa strane ostavite 200ml mleka u koje ćete dodati gustin i dobro umutiti mikserom, da ne ostanu grudvice.

Kada mleko uvri smanjite vatru i lagano dodavajte gustin s mlekom uz stalno mešanje i kuvajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Čim provri sklonite sa ringle.  U fil dodajte arome vanile i ostavite da se hladi, nabolje bi bilo da na svakih 5 minuta promešate varjačom, tako se neće zgrudvati i dobićete lepu glatku masu.

Umutite slatku pavlaku u šlag i dodajte je u skroz hladnan fil, pa sve dobro promiješajte.

Kad ste skuvali beli fil i ispekli biskvit, krenite na pravljenje voćnog fila – Ovaj fil ne sme čekati biskvit da se ispeće jer se jako brzo stegne, znači biskvit mora bit spreman pre nego što je počnete praviti. Hladan biskvit izvadite iz tepsije odvojite papir za pećenje vratite ga u tepsiju, poprskajte s malo mleka i ostavite da čeka fil.

Voćni fil 

Odvojite 700ml soka (naračnin sok iz tetrapaka) i stavite da se kuva sa šećerom. Sa strane pomešajte 300ml soka i 3 kesice pudinga od vanile. Kad sok uvri dodajte mu puding i uz stalno mešanje kuvajte dok ne provri. Odmah vruće izlijte na biskvit i odmah (dok je još vruće) preko slažite petit beure keks koji ste malo namočili u mleko.

To sve ostavite na sobnoj temperaturi da se prohladi i stavite u frižider na sat-dva da se hladi. Nakon hlađenja na kolać namažite belu fil i pripremite glazuru.

Glazura 

300 ml slatke pavlake stavite na vatru da se gri i dodajte obe čokolade uz stalno mešanje. Na laganoj vatri zagrejte pavlaku i mešajte da se otope čokolade. Pavlaka ne sme da provri. Malo ugejte pa sklonite s vatre, pa opet malo ugrejte pa sklonite s vatre i tako sve dok se čokolade ne otope. Kad su se obe čokolade otopile prelijte kolač s čokoladom i ostavite ga preko noći u frižideru.

Preuzeto sa: receptizasve.com