JEDNOSTAVAN STARI VOĆNI KOLAČ SA ČOKOLADOM

Sastojci 

- 4 žutanjka
- 125g. maslaca ili kvalitetnog margarina
- 10 velikih žlica šećera ( kristal)
- 1 vanilin šećera
- 10 žlica tekućeg jogurta
- 10 žlica mlijeka
- 12 velikih žlica glatkog brašna
- 4 žlice gustina
- 1 prašak za pecivo
- 4 bjelanjka,čvrsti snijeg s dodatkom malo soli
- 600-700g. sezonskog voća;trešnja-višna.jagoda.malina.
- 80-100g. fine tamne čokolade
- 1 vrećica Vanilin šećer za posip po kolaču prije pečenja,ako -netko voli,može dodati i malo mljevenog cimeta

Priprema

Pjenasto umutite maslac, žutanjke, šećer i vanilin šećer. Dodajte jogurt, i obično mlijeko. Brašno,gustin i prašak za pecivo, dobro izmiješajte i lagano, žlicu po žlicu dodajte u smjesu od žutanjaka. I na kraju postupno uz lagano mješanje dodajte čvrsto tučeni snijeg od malo posoljenih bjelanjaka.

Pleh za pečenje kolača obložite papirom za pečenje, ulijte biskvitno tijesto,  rasporedite voće (koje ste prethodno oprali, očistili, možete koristiti sezonsko, jagode, izrežite na pola ili ako su veće, na četvrtine. Trešnje, višnje, ako koristite, očistite ih od koštica, ili čak i nemorate, kao kad se radi "francuska pita"clafoutis, koštice ostaju unutra).

Čokoladu možete koristiti u ovom voćnom kolaču u par "varijacija na temu"-možete je isjeckati na kockice i dodati u biskvitnu smjesu, možete je naribati i grubo posuti po kolaču prije pečenja ili rastopiti i preliti po voću (prije pečenja). Vi odlučite koja vam varijacija najviše odgovara. Kolač prije pečenja pospite jednom vrećicom vanilin šećera.

U prethodno zagrijanu pećnicu stavite kolač da se peče, na 180 stupnjeva cca-30 minuta, ako primjetite da vam kolač previše tamni, pokrijte papirom za pečenje i nastavite peći.

Pečeni voćni kolač ohladite i pospite prije posluživanja vanilin šećerom.

Posluživanje

U ovaj starinski voćni kolač ide 120g. maslaca ili kvalitetnog margarina, moja baka je nekada radila i s domaćom masti i u originalnom receptu piše (100g. masti) to bi otprilike bilo 2-3 vrhom pune žlice masti. Pa, eto, ako netko voli, može probati..

Uživajte, uz ovaj fini voćni kolačić  i uz popodnevnu kavicu.

Ovisno koje voće koristite, možete tamnu čokoladu zamijeniti bijelom, ako više volite, to bih vam preporučila ako dodajete jagode ili maline.

Preuzeto sa: coolinarika,com