SLADOLED KOCKE SA MJERAMA NA KAŠIKE

Sastojci

Korica: ..i jos:

-2 dl vrhnja za slag
-6 belanaca
-12 kasika secera
-1 kasika brasna
-1 kasika sirceta

Zuti krem:

-6 zumanaca
-4 kasike secera
-2 kasike gustina
-4 dl mlijeka
-3 vanilin secera
-50 g crne cokolade
-125 g putera

Ganache krem:

-4 dl vrhja za slag
-150 g crne cokolade
-50 g putera

Priprema

Rernu zagrijati na 150 C.

Za koru, cvrsto umutiti bjelanca sa secerom. Kad je umuceno, dodati  brasno i lagano izmjesati. Na kraju dodati i sirce. Opet izmjesati, veoma lagano.

Veliki pleh (od rerne) obloziti pek-papirom i sipati masu..poravnati spatulom i staviti da se
pece.

Peci 30 minuta na 150 C, zatim smanjiti temperaturu na 100 C i peci jos 30 minuta. Pecenu koru izvaditi iz pleha, skinuti papir i pustiti da se ohladi. Ohladjenu koricu presjeci po duzini na dva dijela

Za zuti krem, pjenasto mutiti zumanca sa secerom ..postepeno dodavati gustin i 1 dl mlijeka..miksati najmanjom brzinom miksera, da se dobije glatka, jednolicna masa. Na kraju dodati i preostalo mlijeko. Staviti na ringlu i uz neprestano mucenje zicom skuvati gusti krem.

Krem odmah podijeliti na dva dijela... u jedan dodati vanilu, a u drugi cokoladu. Oba krema malo prohladiti i  u svaki dodati puter i izmiksati.

Za ganache krem, na srednje jakoj vatri zagrijati vrhnje za slag..paziti da ne provri..dodati sitno izlomljenu cokoladu i skloniti sa vatre.  Krem mjesati dok se cokolada sasvim ne rastopi i poveze sa vrhnjem. Prohladiti, dodati puter i umutiti mikserom, ali ne previse cvrsto.

Filovanje:

Na prvu koricu staviti braon krem, preko premazati zuti krem, pa ganache krem,. staviti drugu koriicu i na isti nacin filovati. Kolac odloziti na veoma hladno mjesto ili u frizider, na 3-4 sata...da se fino rashladi prije konzumiranja..

Preuzeto sa: coolinarika.com