Prvomajski kralj: 5 grešaka kod kuhanja graha!


Kakav bi to bio praznik rada bez dobrog graha? Možda mislite da je jednostavno skuhati fino varivo od ove cijenjene mahunarke, ali to ipak nije tako. Donosimo vam listu grešaka koje najčešće radimo kod kuhanja graha..

1. Kuhate ga predugo ili prekratko. Kuhanje graha prava je mala gastro ‘znanost’ jer vam nitko ne može točno reći koliko to traje. Sve ovisi o vrsti graha (puter, trešnjevac, zelenček, tetovac…) i o tome je li u pitanju mladi ili suhi grah.

Suhi grah može se kuhati jako dugo, ponekad i po dva sata, ovisno o tome koliko je star i jeste li ga dovoljno namakali. Kuhajte ga dok nije mekan jer nitko ne želi jesti tvrdi sirovi grah.
Mladi grah kuha se kratko, 30-ak minuta. Isto vrijedi i za mladi grah koji ste prethodno smrznuli. Tijekom kuhanja obje vrste graha redovito provjeravajte jer ćete jedino tako biti sigurni da se neće prekuhati ili ostati sirov.

2. Ne namačete dovoljno dugo suhi grah. Staro pravilo kaže kako se on mora namakati minimalno 8 sati. Najbolje bi bilo ostaviti ga da miruje preko noći, a nekada su ga ljudi namakali i do 24 sata.

Na jednu šaku suhog graha dodaje se 10 malih šalica hladne vode. Ako ste u žurbi i nemate vremena za dugo namakanje, pomoći će vam brzinska verzija ovog postupka.

Za brzo namakanje na jednu šaku suhog graha dodajte 10 šalica vruće vode koju morate pustiti da zavre i ključa 3 minute. Zatim grah maknite s vatre, pokrijte poklopcem i ostavite da tako stoji minimalno sat vremena.

3. Ne stavljate dovoljno povrća. Upravo ono daje varivu prijeko potrebnu slatkoću i bogatstvo okusa. Zato ne škrtarite na luku, češnjaku, mrkvi, paradajzu, korijenu peršina i celera.

4. Stavljate previše suhog mesa. Tajna dobrog graha je u balansu između povrća i mesa. Previše suhomesnatih proizvoda dat će vašem varivu okus dima i ‘ubiti’ slatkoću koju daje povrće.

5. Pretjerujete sa začinima. To se prije svega odnosi na sol, pogotovo ako u varivo stavljate puno suhog mesa. Kod soljenja vodite računa o tome da su špek, rebrica i kobasice namirnice koje su same po sebi jako slane. Papar, crvenu papriku i feferone dozirajte po vlastitoj želji. Neki vole vatreni grah od kojih se puši iz ušiju, a drugi blagu verziju.

 Preuzeto sa; zadovoljna.dnevnik.hr