Ispecite savršenu šniclu: Top 5 savjeta za neiskusne!


1. Kupujemo meso gdje stignemo

Kupovanje mesa na akcijama u supermarketima štedi novac, i u tome nema ništa loše. No, ako želite ciljano kupiti dobar komad, a niste vješti u prepoznavanju finih nijansi - ipak zatražite savjet profesionalaca. Također, ako možete, birajte mesnice koje prodaju svježe i domaće meso koje je uzgojeno na organski način.

2. Iz hladnjaka stavljamo direktno u tavu 

Ako želite lijepu koricu na površini mesa, kao i sočnu ružičastu sredinu, najbolje bi bilo meso `odmoriti` na sobnoj temperaturi barem pola sata prije pečenja. Također, iznimno je važno da tavica bude ekstra vruća, jer meso bačeno na hladnu tavu tijekom pečenja dobiva neprivlačnu sivu boju.

3. Držimo se prstohvata kod začinjavanja 

Debeo i sočan odrezak ne možete `posoliti` iznutra, pa nemojte ni biti sramežljivi sa začinjavanjem izvana. Prstohvat soli bit će odgovarajuća količina tek za tanke šnicle `na naglo`, ali i ne za nešto ekstravagantnije, poput T-bone odreska.

4. Ocjenjujemo pipkanjem

Iskusni roštilj majstori mogu dotaknuti komad mesa i po njegovoj mekoći, odnosno tvrdoći, saznati je li isto spremno za posluživanje. Ako niste vješti u prepoznavanju prave termičke obrade uz osjet – nabavite kuhinjski termometar, koji će vam uvijek dati točan odgovor.

5.  Jedemo odmah nakon skidanja s vatre

Svaki komad mesa treba `odmoriti` nakon termičke obrade otprilike dvostruko manje vremena nego što ste proveli pripremajući ga. U tom vremenu stabiliziraju se sokovi u mesu. Ako prerežete odrezak prerano, sva slasnost mesa iscurit će na tanjur, umjesto u vaša usta.

SAVJET PLUS:

Ponavljanje je majka mudrosti! Pecite, grilajte i jedite omiljene komade mesa opet i iznova, sve dok ne svladate ovu vještinu.

Preuzeto sa: ekskluziva.ba