BIJELI EGIPAT SA JAGODAMA

Sastojci

Za biskvit x2:

-5 bjelanjaka
-5 žlica šećera
-100 g prženih mljevenih lješnjaka
-2 žlice brašna
-pola vrećice praška za pecivo

Za žutu kremu:

-1l+2dl mlijeka
-10 žlica šećera
-2 vanilin šećera
-10 žumanjaka
-10 žlica gustina
-2 žlice brašna
-200 g maslaca

Za bijelu kremu:

-500 ml vrhnja za šlag
-2 žlice šećera u prahu
-200 g mascarpone sira
-I još: 800 g jagoda

Priprema

Za biskvit mutiti bjelanjke dok ne postanu čvrsti. Tada dodati postepeno šećer i dobro umutiti. Potom polako usipati prašak za pecivo, brašno i na kraju lješnjake. Smjesu izliti u lim za pečenje preko papira za pečenje i peći u pećnici na 180ºC 20 minuta.

Pečeni biskvit izvaditi iz lima skupa sa papirom i pustiti da se ohladi. Isti postupak ponoviti za drugu koru. Kolač sam pekla u limu veličine 35×25 cm.

Za žutu kremu,  staviti 1 l mlijeka da zakuha. Za to vrijeme miksati žumanjke sa šećerom i vanilijom dok ne postanu pjenasti i svjetlo žuti, dodati 2 dl mlijeka, gustin i brašno. Uliti potom tu smjesu u uzavrijelo mlijeko pa uz neprestano miješanje kuhati cca 5 minuta dok se krema na očigled ne zgusne. Maknuti s vatre i ohladiti. U ohlađenu kremu dodati izrađen maslac i dobro sjediniti.

Za bijelu kremu ulupati vrhnje za šlag, dodati sirni namaz i šećer i dobro sjediniti.

Složiti prvu koru, premazati polovicom žute kreme, složiti jagode izrezane na polovice, premazati polovicom bijele kreme, staviti preko svega drugu koru pa ponoviti postupak.

Kolač možete premazati sa svih strana dodatnim vrhnjem za šlag pa ćete dobiti oblik torte, a možete ga jednostavno posipati strugotinama bijele čokolade i poslužiti kao kolač.

Dobro ohladiti i uživati u svakom zalogaju!

Preuzeto sa: recipeci.com