Uskrsne slane pletenice sa šunkom i mladim lukom

Sastojci 

Starter:

-140ml vode
-30g glatkog brašna

Tijesto:

-25g maslaca/otopljen
-90ml mlijeka
-50ml vrhnja za kuhanje
-300g glatkog brašna
-1/2 kesice kvasca instant
-1 jaje
-1 žličica šećera ( kristal)
-1/2 žličica soli
-100g nasjeckane šunke
-1-2 kom nasjeckanog mladog luka

Priprema

U loncu zagrijete vodu i brašno, miješate dok se sve ne poveže i zgusne u finu gustu kremu.Maknete s strane pa pustite par minuta da se lagano ohladi. U zdjelu stavite toplo mlijeko zajedno sa vrhnjem za kuhanje i otopljenim maslacem, promiješate   sve zajedno Dodate sve ostale sastojke i na kraju postepeno brašno  koje ste pomiješali sa solju, ne zaboravite staviti starter. Miješate dugo /najbolje spiralnim metlicama na mikseru/da se sve poveže u fino glatko tijesto. Možete ga dodatno izraditi na radnom stolu.Umiješate na sitno nasjeckanu šunku i sir.

Ostavite tijesto da odstoji na toplom mjestu nekih 30-45 min/ili dok ne udupla volumen/ Nadošlo tijesto stavite na pobrašnjeni radni stol pa podijelite na tri dijela.Svaki dio opet na tri.Uzimajte komad po komoda tijesta pa ga razvaljajte na tanke duge trake/veličine kao duža strana lima za pečenje/isprepletite finu veliku pletenicu premjestite je na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje.

Ponavljate postupak dok ne dobijete tri lijepe pletenice.Pokrijete ih prozirnom folijom i ostavite stajati na toplom posla sata. Pletenice pecite u zagrijanoj pećnici na 200C/25-30min.Prije toga ih možete premazati razmucenim žumanjkom.

Pustite da se ohlade pa servirate ova mekana peciva kao grickalice ili dodatak uz varivo.

Preuzeto sa: coolinarika.com