Provereno dobra riblja čorba sa ljutom alevom paprikom i paradajzom!

Sastojci:

– 1 glavica crnog luka
– 1 veća šargarepa
– 2 pečene paprike
– 3 paradajza
– biber
– 1 kašika slatke aleve paprike
– 1 kašičica ljute aleve paprike
– 1 kašika brašna
– 1.5 kg ribe (mrena, šaran, deverika, som i kečiga)
– riblja ikra po želji
– 200 ml belog vina
– so, začin i 1 suva ljuta crvena paprika

Priprema:

Jednu sitno iseckanu glavicu crnog luka staviti u šerpu sa uljem i na laganoj srednjoj temperaturi dinstati. Potom iseckati na što sitnije, najbolje u seckalici, 1 veću šargarepu, dodati luku i pržiti još 10-ak minuta. Dve paprike ispeći, oljustiti, iseckati što sitnije i dodati u šerpu. Pržiti još 10 min.

Tri sveža paradajza oljuštiti i iseckati sto sitnije. Kuvati još 10 minuta i po ukusu dodati crnog mlevenog bibera, kašiku slatke aleve paprike i jednu kašičicu ljute aleve paprike. Doliti malo vode da se razredi i kašiku brašna. Uzeti veću šerpu i sipati 5 l vode, pa dodati  povrće koje smo dinstali. Kada proključa staviti ribu.

Za riblju čorbu je veoma bitno da stavite više vrsta riba, i obavezno bar jednu kečigu. Stavite ikru, ako volite, a ako ne volite izostavite je. Dodajte jednu ljutu suvu papriku. Kada je riba na pola kuvana izvadite je i očistite od kostiju. Neko parče ostavite krupnije ili usitnite, to je stvar ukusa.

Očišćeno meso vratiti  u čorbu, doliti 200 ml belog vina i kuvati još pola sata na tihoj vatri. Pred kraj kuvanja posoliti po ukusu. Čorbu sluziti vruću.

Preporučujemo vam da pročitate članak: Riblji recepti koje morate probati.

Preuzeto sa: telegraf.rs