JEDNOSTAVNO LISNATO TIJESTO SA KREM SIROM ZA SLATKE I SLANE RECEPTE

Sastojci

-250 g krem sira ricotta ili philadelphia
-250 g glatkog brašna
-125 g maslaca
-1/2 žličice soli za slana tijesta

Priprema

U zdjeli pomiješati krem sir, sol i narezan, hladan maslac pa izraditi pomoću dvije vilice da se dobije mrvičasta smjesa. Vidjet će se komadići maslaca, ali tako treba biti. Dodati prosijano brašno i sve opet vilicom izraditi, pa iskrenuti na pobrašnjenu radnu površinu. Rukama kratko mijesiti/oblikovati tijesto, tek toliko da se poveže.

Oblikovati u disk, zamotati plastičnom folijom i spremiti u hladnjak na 2 sata ili preko noći. Tijesto staviti na pobrašnjenu radnu površinu i razvaljati u pravokutnik, duža strana neka bude do vas. Prebaciti jednu trećinu tijesta prema sredini pa drugom trećinom tijesta sve pokriti.

Zatim preklopiti tijesto popola, kao kad se sklapa knjiga nakon čitanja, odozgo prema dolje ili obrnuto, da rubovi sjednu jedan na drugi.

Svaki put četkicom ukloniti višak brašna kako ne bi ostalo u preklopima. Okrenuti tijesto za 90" pa odmah, bez hlađenja, ponoviti postupak valjanja i preklapanja.

Ukupno se 3 puta valja i preklapa, a nakon trećeg preklapanja tijesto umotati u prozirnu foliju i spremiti u hladnjak na pola sata.

Čim se izvadi iz hladnjaka, tijesto razvaljati, ne pretanko (3-4 mm) i praviti oblike po želji.

Napomena:

Samo prvi put tijesto tanje razvaljati, poslije dvostruko deblje.

Tijesto ne pritiskati jako prilikom valjanja da se ne zbije i umjesto lisnatog, dobije masno prhko tijesto. Bit će ukusno, ali se neće listati. Važno je tijesto uvijek valjati i preklapati na identičan način, također okretati za 90" uvijek u istom smjeru.

Za rezanje tijesta koristiti jako oštar nož. Tup nož zbije rubove, pa se neće listati.

Same rubove ne premazivati npr. jajem ili slično, jer će rubovi ostati zatvoreni i opet se neće lijepo listati.

Preuzeto sa: coolinarika.com