Zaliveni griz kolači. Fantastični su, posebno za ljubitelje zalivenih kolača!

Sastojci

Solja je od 2dl

Testo:

-2 solje brasna
-2 solje griza
-1 solja ulja
-1/2 solje toplog mleka
-1/2 kocke svezeg kvasca + kasicica secera
-1/2 praska za pecivo
-2 kom jaja

Serbet:

-3 solje sećera ( kristal)
-3 solje vode
-1 vanilin šećer
-naribana limunova korica
-orasi za posipanje kolaca

Priprema

Kvasac razmutimo u toplo mleko sa kasicicom secera i dodamo jaja i ulje. Mesamo zicom mutilicom pa dodavamo pomesano brasno sa grizom i pecivom mesajuci. Zatim umesimo testo rukama.

Testo sucemo u koru debelu oko 1cm. Sa casom ili modlom secemo krugove. Ja sam koristila casu promera oko 6-7cm. a vi kako zelite.

Secene krugove stavljamo u pleh sa pek papirom, u kome ce se peci.

Ostavimo ih pokrivene da malo nadogu, oko 15-20min. Za to vreme premesimo ostatak testa i secemo nove krugove koje cemo peci u drugi pleh ili tepsiju. Ostatak testa opet premesimo i sucemo u koru, sve dok se ne potrosi celo testo.

Griz kolace pecemo u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 10min a onda smanjimo temperaturu na 180stepeni i pecemo jos 20-ak min. Peceni kolaci su laki kao pero kad ih podignete.

Dok se kolaci hlade napravimo serbet. U posudi sipamo vodu, secer, naribanu koricu limuna a pri kraju dodamo i vanilin secer. Treba da vrije 6-7min.

Maknemo hartiju sa pleha i u njega stavimo griz kolaca koliko moze stati, /jer smo pekli 2 pleha/ sa malim rastojanjem jer ce oni da narasnu od serbeta. Ja sam ostale griz kolace stavila u manju tepsiju. Limun secemo na kriske i stavimo ih izmegu kolaca. Kolace pomocu kutlace zalijemo vrucim serbetom

Nakon nekoliko minuta kolace okrenemo naopako kako bi upile serbet sa obe strane.

Kolace opet okrenemo, i svaki kolac pospemo usitnjenim orasima.

Posluživanje

Odlican su desert posle jela a najbolji su sa kaficom!

Preuzeto sa: coolinarika.com