Štanglice sa jabukama i čokoladom

Sastojci

Biskvit

-5 jaja
-200 g secera
-1 vanilin šećer
-200 ml suncokretovog ulja
-1 zlica ruma
-250 g glatkog brašna
-30 g kakaa u prahu
-1 prašak za pecivo
-prstohvat soli

Nadjev

-6 jabuka
-100 ml vode
-200 g secera
-3 zlice ruma
-100 g cokolade za kuhanje
-200 g maslaca

Preljev

-200 ml soka od jabuke (100% )

Glazura

-100 g cokolade za kuhanje
-50 g maslaca
-2 zlice ulja

Priprema

Jabuke operi, oguli i naribaj, pa ih skupa sa vodom i secerom stavi u posudu za kuhanje i kuhaj dok jabuke ne omeksaju. Omeksane jabuke samelji stapnim mikserom u pire. Na kraju vrelom pireu dodaj narezanu cokoladu i maslac i mijesaj dok se ne otope, na kraju umijesaj rum i ostavi neka se sve ohladi.

U medjuvremenu napravi biskvit tako sto ces pjenasto izmiksati jaja, secer i vaniliju. Smjesi sa jajima dodaj ulje i rum. U posebnu zdjelu prosij brasno, kakao, sol i prasak za pecivo. Gornjoj smjesi dodaj mjesavinu sa brasnom i sve dobro izmjesaj u jednolicnu masu. Pripremljeno tijesto prespi u papirom oblozeni pekac  (30x20 cm.) i poravnaj. Peci biskvit 30 min u zagrijanoj pecnici na 170 stupnjeva.

Pecen biskvit prebaci na resetku za hladjenje i potpuno ohladi. Hladan biskvit prepezi vodoravno na pola, pa donju polovicu vrati u oprani pekac i prelij ga sa sokom od jabuke. Drugu polovicu (gornju) biskvita namrvi izmedju dlanova u sto manje mrvice.

U smjesu ohladjenih jabuka cokolade i maslaca dodaj mrvice od biskvita i sve dobro promijesaj u jednolicnu smjesu i to iskljucivo spatulom.

Preko preljevenog donjeg dijela biskvita pravilno rasporedi nadjev sa jabuukama i dobro poravnaj. Prebaci kolac u hladnjak da se malo prohladi 30-40 min. U medjuvremenu napravi glazuru tako sto ces sve sastojke staviti u manju posudu za kuhanje i na laganoj vatri otopiti u jednolicnu smjesu. Nekoliko zlica odvoji u slasticarsku vrecicu sa malim otvorom.

Ostatkom glazure prelij cijelu povrsinu prohladjenog kolaca i poravnaj sto mozes bolje. Ostatkom glazure koja je u slasticarskoj vrecici isaraj cijelu povrsinu kolaca po svom nahodjenju. Gotovi kolac prebaci u hladnjak da se dobro ohladi i da se arome prozmu, najbolje 5-6 sati ili preko noci.

Hladan kolac rezi na stangice ili kocke sto vam je draze. Serviraj rashladjene uz salicu kave ili caja.

Preuzeto sa: coolinarika.com