Imotska šalša za zimnicu

Sastojci

-3 do 4 struka poriluka
-4 do 5 kom paprike
-4 do 5 kg rajčice
-1 dl maslinovog ulja
-po ukusu soli
-po ukusu papra
-1 žlica šećera ( kristal)
-svježi list bosiljka
-1 stabljika celera
-3 češnja nasjeckanog češnjaka
-grančica svježeg timijana
-1/2 žličice origano sušeni

Priprema

Očistite poriluk i narežite ga na kockice. Očistite papriku i narežite je na krupnije kockice.

Rajčice potopite u vrelu vodu, pa im ogulite kožicu. Kad ste ih ogulili, uzmite veliko cjedilo za cijeđenje tjestenine ili juhe,  u njemu rukama temeljito  zgnječite rajčice. Pustite da se iscijedi maksimalno koliko može tekućine, jer će to skratiti vrijeme kuhanja.

U posudu za pirjanje stavite oko 1 dl maslinova ulja, na njega stavite zajedno papriku i poriluk, pa stavite soli. Dinstajte dok sve ne omekša i malo povene.

Na papriku i poriluk sada stavite rajčice i kuhajte minimalno pola sata, dok ispari dio tekućine. Radite do gustoće koju želite. Ja radim srednje gusto. Na samom kraju,  stavite sitno sjeckan češnjak, pa začine na krupno sjeckane i šećer.

Kada je gotovo, priredite čiste staklenke koje se trebaju staviti u pećnicu na 200° C, oko 10 minuta. Vruću šalšu lijevajte u vruće staklenke i samo ih zavrnite, same će povući vakuum.

Posluživanje

Ja radim s porilukom i paprikom, no vi možete praviti i bez njih, samo rajčicu i luk, možete dodati kukuruz, grah iz konzerve, možete dodati drugačije začine i igrati se okusima. U slast!

Preuzeto sa: coolinarika.com