Kolač s jagodama

Sastojci

-1 lit mleka
-3 kesice pudinga vanila
-7-8 kasika kristal secera

Testo

-400 g svenamenskog brasna
-180 g secera u prahu
-1 kasicica praska za pecivo
-na vrh noza soli
-200 g hladnog putera
-1 jaje
-1-2 velike kasike mleka

Fil od jagoda

-500 g jagoda
-100 g secera u prahu
-vanila secera
-4 velike kasike gustina ( moze i vanila puding )
-kora i sok limuna

Priprema

U litar mleka skuvati puding. Zasladiti puding prema ukusu. Ostaviti ga na stranu uz povremeno mesanje da se ne uhvati korica po povrsini.

Dok se puding hladi pripremiti testo. Prosejati zajedno brasno, prasak za pecivo i so. Dodati u brasno sitno isecen puter pa ga natreti sa brasnom dok se ne dobije mrvicasta struktura. Dodati secer u prahu, celo jaje i kasiku dve mleka pa zamesiti srednje meko testo.Testo podeliti na dva dela tako da jedan deo bude 2/3 a drugi deo 1/3 testa. Veci deo staviti u frizider na oko 15 min da se hladi, a manji deo staviti u frizer oko pola sata.

Dok se testo hladi pripremiti fil od jagoda. Vece jagode preseci na cetvrtine a manje na polovine. U jagode dodati secer i vanila secer, izmesati pa ih ostaviti oko 5 min da puste sok. Onda ih izvaditi iz soka, dodati par kasika soka limuna, koru limuna i gustin. Sve sjediniti.

Tepsiju velicine 20 x 30 cm postaviti papirom za pecenje. Testo iz frizidera pazljivo rastanjiti velicine kao tepsija i staviti na dno. Preko testa rasporediti fil od jagoda. Preko testa sipati prohladjeni puding a preko pudinga na krupnu trenicu naribati testo iz zamrzivaca.
Peci oko 40 min. na 170 - 180 C.

Peceni kolac ostaviti da se ohladi, seci na kocke zeljene velicine i posuti secerom u prahu.
PRIJATNO !

Preuzeto sa: www.coolinarika.com