Srneći hrbat s jagodama

Sastojci

-5 jaja
-5 kasika secera
-1 kasika ulja
-5 kasika brasna
-1/2 praska za pecivo

Fil od jagoda

-1/2 kg svjezih jagoda
-1 prasak za puding burbon vanilija ili 1 zelatina
-200 g ili vise marmelade od malina, jagoda...
-1,5-2 dcl vode
-secera u prahu po zelji

Fil od vanilije

-6 dcl mlijeka
-2 pudinga burbon vanilije
-1 cijelo jaje
-150 g maslaca (mozete staviti i mascarpone)
-Slag za ukrasavanje
-aronija u prahu radi boje ako ju imate

Priprema

Izmiksati bjelanjke sa secerom i dodavati jedan po jedan zumanjak. Lagano umijesati brasno s praskom za pecivo. Klasican biskvit :) U veliku tepsiju od pecnice staviti masni papir i izliti smjesu. Staviti da se kratko pece na 200 stupnjeva. Kad je gotovo maknuti papir iz tepsije nikako se ne smije ostaviti i prebaciti na krpu dok se ne ohladi te kad se ohladi samo ga staviti na krpu i prekriti drugom da se ne osusi. Uzeti kalup za srneci hrbat i prebaciti biskvit u njega tako da mu obje strane vise.

Skuhati fil od jagoda, tako da prvo stavimo marmeladu s vodom i lagano prokuhamo, odvojimo malom vode za puding. Sklonimo s vatre i umijesamo puding s vodom dok se ne zelira, ko zeli da mu bude tvrdje moze dodati zelatinu, ja je nekako uporno izbijegavam :) Al ce izgledati urednije nego kod mene :) Kad se zgusno malo jos staviti na vatru te skloniti i umijesati voce, kod mene jagode. Te ostaviti da se ohladi.

Za to vrijeme skuhati fil. Izmutiti dva pudinga, dodati jedno jaje i malo mlijeka, te ostatak mlijeka staviti da zavrije. Kad mlijeko pocne vriti skloniti s vatre i umijesati puding, ostaviti da se ohladi ali ne do kraja i umiksati maslac, moja ideja je bila mascarpone ali ga nisam imala tako da mozete i to :)

Znaci, obloziti kalup s biskvitom, sipati prvo vocni fil pa na kraju fil od vanijlije, preklopiti strance te ostaviti u kalupu da se ohladi.

Kad se ohladilo prebaciti rolat na tacnu i premazati slagom. Ja sam imala prah od aronije pa sam umijesala u slag da bi dobila malo boje, al to nije bitno, ukrasite rolat po zelji, mozete ga samo posuti i prah secerom.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com