Torta ''Princ Eugen''

Sastojci

BISKVIT:

-4 jaja
-200 g šećera
-100 ml ulja
-100 ml mlijeka
-200 g brašna+prašak za pecivo
-1 žlica kakaa

KREMA 1.

-400 g višanja(smrznute ili iz kompota)
-40 g gustina
-300 ml soka od višanja
-100 g šećera
-1 vrećica želatine u prahu

KREMA 2.

-400 ml slatkog vrhnja
-100 g mliječne čokolade

I JOŠ:

-naribana čokolada za ukrašavanje

Priprema

Prvo skuhati 1. kremu:

Odvojiti malo soka od višanja s kojim se razmuti gustin i šećer.Odvojiti i 5-6 žlica za natapanje biskvita. Preostali sok kuhati i kada zavri usipati gustin i kuhati 1-2 minute. Dodati otkoštene višnje i promiješati,kuhati vrlo kratko.Prethodno odvojiti 20-tak cijelih višanja za ukrašavanje gotove torte. Staviti da se ohladi.

Priprema biskvita:

Cijela jaja ubaciti u posudu,dodati šećer i miksati.Dodavati ulje i mlijeko.Postepeno dodati brašno promiješano s kakaom i praškom za pecivo. Pripremiti okrugli kalup(26 cm)-staviti papir za pečenje ili ga pomastiti i pobrašniti.Uliti gotovu masu za biskvit i staviti peći u zagrijanu pećnicu. Ohladiti pećeni biskvit.

Na tacnu staviti biskvit.Oštrim nožićem označiti krug po biskvitu-oko 2 cm od ruba.Zarezati,ali ne do kraja tj. ne do dna biskvita.Uzeti žličicu i vaditi malo po malo biskvit iz sredine.Dobije se pravilan otvor. Sada pripremiti želatinu-preliti ju s 4-5 žlica hladne vode i ostaviti da nabubri.Nakon tog azagrijavati na najslabijem plamenu.

Kada se želatina otopi(NE SMIJE ZAVRETI)usipati u kremu od višanja.Promiješati da se krema i želatina sjedine. Tortu premazati s par žlica soka od višanja i u dobiveni otvor usipati dobivenu kremu.Staviti u frižider na hlađenje.

Izrada 2. kreme:

Izmiksati šlag od slatkog vrhnja(ne prečvrsto). Dobivene mrvice biskvita usitniti i dodati 5-6 žlica izrađenog šlaga.Sve zajedno lagano promiješati žlicom(kuhačom).Mliječnu čokoladu naribati i dodati u masu.
Izvaditi tortu iz frižidera i preko kreme od višanja premazati dobivenu kremu od slatkog vrhnja i biskvitnih mrvica. Ukrasiti ostatkom izrađenog šlaga i cijelim višnjama.Posipati naribanom čokoladom.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com