Čokoladni rolat sa višnjama

Sastojci

Ganaz krema

-250 ml slatkog vrhnja za šlag
-150 gr tamne cokolade za kuhanje

Piskota

-4 kom jaja
-4 velike kasike secera
-4 velike kasike brasna
-2 velike kasike kakaa
-2 velike kasike ulja
-pekmez od visanja

Priprema

Prvo napraviti ganaz - fil. U manju serpicu sipati tecnu slatku pavlaku da se dobro ugreje , pa kad pocne da struji skloniti sa sporeta i sipati sitno isecenu cokoladu pa sve dobro mesati dok se cokolada potpuno ne otopi i dok se ne dobije glatka , sjajna smesa . Ostaviti na stranu da se hladi uz povremeno mesanje . Kada se ohladi staviti ganaz u frizider na 3-4 sata ( moze da se stavi i u zamrzivac ali smesu povremeno mesati da se ne zamrzne ) .

Priprema piskote za rolat:

Dok su jaja jos hladna odvojiti belanca i zumanca pa ostaviti jaja oko 15 min na sobnoj temperaturi. Ukljuciti rernu na 180 C.Prosejati brasno i kakao prah zajedno. U dubljoj posudi prvo miksirati belanca dok dobro ne zapene a zatim dodavati naizmenicno secer i zumanca uz stalno miksiranje. Smesu miksirati dok ne postane gusta i svetlo zute boje, oko 5-6 min. Zatim lagano u smesu dodavati brasno i kakao pa brasno lagano umesati varjacom i na kraju dodati dve kasike ulja od suncokreta.

Sipati u tepsiju oblozenu papirom za pecenje i peci piskotu oko 13 - 15 min. Pecenu piskotu prebaciti na kuhinjsku krpu pa zajedno sa papirom uviti u rolat i to kracom stranom. Posle par minuta odviti rolat, skinuti papir i ponovo ga uviti u krpu dok se ne ohladi.

Ohladjeni ganaz lagano izmiksirati dok se ne dobije fina krema. Ohladjeni rolat prvo bogato premazati pekmezom od visanja a zatim preko pekmeza staviti ganaz kremu (sacuvati par kasika za dekoraciju spolja). Pazljivo uviti rolat, staviti ga na tacnu, dekorisati ga preostalim filom i staviti ga sat dva da se ohladi.

Posluživanje

Ohladjeni rolat seci na tanje snite i sluziti.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com