Čokoladni kolač sa crvenim vinom i višnjama

Sastojci

-230 gr putera
-200 gr brašna
-1 kašičica praška za pecivo
-1/4 kašičice morske soli
-250 gr šećera
-3 jajeta
-150 gr sitno seckane gorke čokolade
-240 ml (šolja) suvog crvenog vina

Za preliv:

-120 ml (1/2 šolje ) vina
-100 gr kristal šećera
-300 gr višanja (mogu i zamrznute)

Za šlag

-250 gr slatke pavlake (mlečne)
-1 kašika šećera u prahu (ne mora)

Priprema

Zagrejati rernu na 180°C. Podmazati pleh prečnika 22 cm i staviti papir za pečenje na dno.  U posudu prosejati brašno, prašak za pecivo i so. Odložiti. U dubokoj posudi mutiti puter sobne temperature sa 100 gr šećera oko 4 minuta. Dodati jedno po jedno žumance, dobro sjediniti.
Dodavati naizmenično brašno i vino. Umešati sitno seckanu čokoladu.

U posebnom sudu umutiti belanca u čvrst sneg. Dodati iz 3-4 puta 150 gr šećera i još malo mutiti. Umućena belanca dodati u testo sa čokoladom blago prevrćući masu lopaticom ili varjačom. Sipati testo u pleh, poravnati i peći oko 50 minuta (proveriti čačkalicom da li je sredina pečena). Kolač izvaditi iz rerne i ostaviti desetak minuta u plehu, a onda pažljivo nožem opseći okolo i izvaditi ga na žicu da se hladi.

Vino i šećer zagrejati do vrenja u šerpici, pazeći da se šećer skroz otopi. Višnje (očišćene od koštica) preliti vrelim rastvorom da ih skroz natopi i ostaviti ih da se ohlade. Umututi slatku pavlaku sa šećerom u prahu.

Kolač iseći, pa poslužiti sa višnjama i šlagom. Ja sam ga posula kakaom, dopada mi se što tako izgleda kao da je presvučen velurom. Uz desert pijuckati isto crveno vino koje se koristi u pripremi, kod mene je to bio suvi crnogorski Vranac.

Posluživanje

U originalnom receptu su maline umesto višanja, meni su ostale moje domaće višnje od prošlog leta, pa su završile u ovde. U preliv od vina i višanja sam dodala i malo začina za bakin kolač radi još lepše arome. Nisam pogrešila..  :)))

Preuzeto sa: www.coolinarika.com