Bijela kremasto-voćna torta

Sastojci

Za biskvit

-4 bjelanjka
-55 g šećera
-20 g vanilin šećera
-75 g glatkog brašna
-par kapi limunova soka
-prstohvat soli

Za kremu

-4 žumanjka
-4,5 dl mlijeka
-70 g šećera
-10 g vanilin šećera
-35 g gustina
-prstohvat soli
-mala žličica ruma
-80 g maslaca
-4-5 kivija

Priprema

Priprema biskvita

Zagrijati pećnicu na 180°. Tući bjelanjke sa solju dok se ne zapjene. Uliti limunov sok. Postupno dodavati šećer. Miksati 10-ak minuta dok se šećer ne rastopi i dobije se čvrsti snijeg. Postupno dodavati prosijano brašno u smjesu i ručno miješati lopaticom ili kuhačom dok se sve ne poveže. U namašćeni i pobrašnjeni kalup izliti smjesu, poravnati je i staviti peći u zagrijanu pećnicu na 25-30 minuta (na srednju rešetku), ili dok ne dobije boju odozgo.

Priprema kreme

U zdjelici istući žumanjke sa šećerom i solju, umiješati gustin u smjesu s jajima, dobro izmiješati, dodati rum i malo zagrijanog mlijeka u smjesu, i sve dobro promiješati. Smjesu uliti u vruće mlijeko i pjenjačom miješati dok ne zakipi. Kad se pojave mjehurići, maknuti s vatre. Prekriti kremu prozirnom folijom da se ne stvori kožica i staviti hladiti. U ohlađenu kremu umiksati maslac na sobnoj temperaturi.

Sastavljanje torte

Na dno kalupa položiti donju polovicu biskvita. Namazati polovicu kreme. Poklopiti drugom polovicom biskvita i na njega namazati ostatak kreme. Dobro i uredno zagladiti kremu na vrhu torte. Staviti hladiti na pola sata. Poslagati šnitice kivija i premazati ih kistom, po želji, rastopljenom marmeladom s malo vode (da se ne posuše u hladnjaku). Staviti hladiti na barem 4 sata. Zatim odvojiti kalup, poravnati stranice torte i obložiti ih npr. krokantom od oraha (ostalo mi od drugog recepta), mljevenim orašastim plodovima ili čime god želite.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com