SARMA NA MALO DRUGAČIJI NAČIN


Sastojci

-1 srednja glavica svjezeg ili kiselog kupusa
-1,5 casa rize
-1 luk
-1 kasika paradajz pirea
-1 kasicica pirea od crvene paprike (nije obavezno)
-1 saka sitno isjecenog svjezeg persuna
-5 listica svjeze nane/metvice/mente (nije obavezno)
-1 kasicica suhe nane/metvice/mente
-2 kasike maslinovog ulja
-so,biber,vegeta,crvena paprika (ja sam koristila mljevenu ljutu crvenu papriku)

Za preliv:

-1 casa tople vode
-1 kasicica paradajz pirea
-so

Za zaprsku:

-1 kasika putera
-3 kasike maslinovog ulja
-1 kasicica crvene paprike
-1 kasika brasna

Priprema

Svjezem kupusu ocistite listove i smjestite ih u neku dublju tavu. Dolijte vode i kuhajte na srednjoj vatri 15-tak minuta da listovi malo omeknu. Zatim ih izvadite iz vode i ostavite da se ohlade. Ako koristite kiseli kupus,razdvojite mu listove za sarme.

Rizu dobro oprati i ocijediti. U jednoj posudi dobro izmijesati sitno isjeckan luk,rizu,sitno isjeckan persun,sitno isjeckanu nanu,paradajz pire,pire od crvene paprike,so,zacine i 3 kasike maslinovog ulja.

U manji fildzan smjestiti list kupusa,ako vam je previse kratak list ili iscijepan,zakrpite ga sa manjim listicima tako sto cete i njih rasporediti unutar fildzana gdje je potrebno. Staviti 1 kasiku smjese i gornje krajeve fino preklopiti. Pritisnuti i fildzan okrenuti. Sarmu redati u serpu tako sto cete preklopljeni kraj okrenuti prema dole. Tako raditi dok ne zavrsite cijelu smjesu.

Paradajz pire izmijesati sa toplom vodom,malo posoliti i izliti po sarmi. Dodati vode da dopire do pola serpe i pustiti da prokuha na srednjoj vatri a zatim vatru smanjiti i krckati dok sarma ne omekne. Za kraj ulje zagrijati sa otopljenim puterom i uprziti crvenu papriku. Dodati brasno i mijesati da se rastopi. Zaprsku istresti po sarmi i krckati jos 10-tak minuta.

Posluživanje

Sarmu mozete posluziti uz pire krompir ili prelivenu sa jogurtom..

Preuzeto sa: www.coolinarika.com