Krafne krafnice

Sastojci

-1 sviježi kvasac
-2 žlice šećera
-malo tople vode (oko 1 dl)
-50 dag glatkog brašna
-50 dag oštrog brašna
-1 žličica soli
-1 kavena šalica šećera
-3 veća cijela jaja
-5 dl toplog mlijeka
-3 žlice rakije
-1 kavena šalica ulja
-korica limuna
-ulje i mast za prženje
-šećer u prahu

Priprema

Najprije...prostorija gdje radite krafne mora biti jako topla, čim je toplija, krafne će se bolje dizati. Pripremite i odmjerite sve sastojke.

Kvasac sa šećerom i malo tople vode zamutite u nekoj šalici i ostavite da se digne (zapjeni).  U veću posudu na dno stavite sol, pa prosijte brašno. Napravite malu jamicu, dodajte kvasac i krenite mjesit. Pa dodajte šećer,  jaja, mlijeka, limunovu koricu, rakiju i na kraju ulje. Cijelo vrijeme mijesite kako dodajete sastojke.

Mijesite dugo, da što više zraka uđe u tijesto. Kad ste zamjesili, prekrijte sa nekoliko slojeva krpa i pustite da se diže. Kad se tijesto utrostručilo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu, lagano preklopite par puta i lagano razvaljajte na debljinu 1-1,5 cm.

Čašom ili modlom režite krugove i stavljajte ih na pobrašnjenu krpu. Tako sve dok ne potrošite svo tijesto (kad premjesite "otpatke", radite to nježo, tek toliko da spojite tijesto, cilj je da ne istisnete previše zraka iz krafni). Prekrijte ih krpom. Ostavite da se dižu. Kad se dignu, preokrenite svaku krafnu i ostavite da se dižu još jednom.

U posudu za prženje stavite ulja i masti, pola-pola. Masti i ulja ne bi trebalo bit više od 2 prsta u posudi. Također, temperatura ne smije biti prejaka, jer će krafne ostat sirove unutra. (ja pržim na slaboj vatri, druga točkica na najvećem krugu plinskog štednjaka)

Zagrijte ulje i mast i pržite krafne. Kad stavljate krafnu, spuštate ju na stranu koja je bila gore prilikom zadnjeg dizanja. Kad stavite krafne u masnoću, poklopite posudu poklopcem. Kad se isprže s jedne strane, okrenite ih i pržite s druge strane, bez poklopca.

Vadite na papir i posipajte šećerom u prahu.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com