Zimska pita od jabuka

Sastojci  

Za tijesto

-250 gr brašna
-1,5 dcl vode
-2 žlice ulja
-žličica (čep) octa

Za nadjev

-5 kiselih jabuka
-2 šake krušnih mrvica
-kockica maslaca
-šećer po želji
-vanilin šećer, cimet
-3 žlice limunovog soka, ribana korica limuna
-grožđice po želji

Priprema

Svi sastojci neka budu sobne temperature. U zdjelu prosijati brašno, napraviti rupu u sredini i u nju usuti ulje, čep octa (da ne puca) i malo vode. Ja za početak miješam kuhačom dok ne dobijem jednoličnu smjesu, te zatim mijesim rukom i dodajem vodu. Vodu treba dodavati pažljivo jer ako istresete sve odjednom nećete dobiti finu jufku (još jedna tragedija :)

Ova količina brašna je dovoljna za "početnike" poput mene, jer od njega dobijete jednu jufku pa i nije velika šteta ako vam se ne uspije razvući.

Mekano tijesto nauljiti sa obje strane, zamotati u prozirnu foliju i ostaviti na hladnom barem pola sata- sat.

Za to vrijeme pripremiti nadjev.

Na kockici maslaca popržiti dvije šake krušnih mrvica i ostaviti u tavi.

Za bogato nadjevenu savijaču oguliti i naribati jabuke, dodati 3 žlice limunovog soka, malo korice limuna ostaviti par minuta i ocijediti ih, Zatim dodati šećera po ukusu, vanilin šećer, cimet, rum i po želji grožđice. Ja ih ne stavim puno ali mi se odlično slažu uz ovu savijaču.

Pećnicu ugrijati na 180-200 stupnjeva.

Na stol raširiti stolnjak i pobrašniti ga. Na to staviti jufku i razvaljati pobrašnjenom oklagijom. Imajte ulje pri ruci, nauljite gornju površinu jufke i zasučite rukave.

Ja uvijek dobro nauljim ruke i polako sa svih strana  od ispod dlanovima izvlačim tijesto, tu i tamo ga drugom rukom čak i pridržavam. Izvlačite tijesto od sredine prema van, jer ako prvo otanjite krajeve, na sredini će vam ostati debelo.

Kada ga ravučete do željene veličine, "potrgajte" rukom debele krajeve.

Poprskajte koru uljem, dodajte mrvice koje ste popržili na maslacu te smjesu sa jabukama.
Rasporedite po cijeloj kori, poprskajte još malo sa rumom te ju "smotajte" stolnjakom. Izgledala je debeljuškasto ali to je zbog nadjeva i kada se ispekla ispala je baš onako kako treba - sočna.

Pažljivo ju premjestiti u tepsiju, namazati otopljenim maslacem i peći 25-30 minuta na 180-200 stupnjeva ovisno o pećnici.
Kada porumeni gotova je.

Posluživanje

Pred kraj pečenja sam na vatri u malo vode otopila 3 žlice šećera i žličicu cimeta. Nakon što sam izvadila pitu iz rerne premazala sam je tom mirisnom mješavinom i pokrila krpom.

Toplu sam ju izrezala i posula šećerom u prahu.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com