''Šampanj'' Pandišpanj

Sastojci

-300 g pšenično glatko brašno
-250 g šećera
-3 jaja
-1 vrećica vanilin šećer
-1 vrećica praška za pecivo
-prstohvat soli
-210 ml pjenušca ili šampanjca
-200 ml ulja

Za posluživanje:

-malo šećera u prahu
-voće(ananas,kivi,naranča)
-tučeno slatko vrhnje

Priprema

Svi sastojci vam trebaju biti sobne temperature(jaja najmanje pola sata prije izvaditi iz hladnjaka,i što su svježija to su bolja). Pećnicu zagrijati na 180 C.

Okrugli kalup za tortu promjera 26 cm,obložiti zgužvanim pa poravnanim pek papirom(tako ćete ga lakše smjestiti u kalup)ili kalup podmazati maslacem i dobro zaprašiti brašnom.

Brašno prosijati zajedno sa praškom za pecivo. U plastičnu zdjelu staviti šećer i dodati cijela jaja,zajedno mutiti električnim mikserom kružnim pokretima 10 minuta. I dalje miksajući dodati prstohvat soli i lagano u mlazu ulijevati pjenušac.

Dodati vanilin šećer i lagano promješati,ja ugasim mikser i onda dalje lagano mješam "bez struje"polako u nekoliko navrata dodajući brašno i ulje(njega isto dodavati u tankom mlazu)i sve lagano promješati pazeći da vam smjesa"ne padne",da ostane prozračna.

Smjesu lagano ravnomjerno ulijte u pripremljeni kalup i pecite u zagrijanoj pećnici 40-50 min(ovisi o vašoj pećnici i o veličini jaja koje koristite)ja sam prvi put pekla oko 45 min a drugi put sam koristila krupnija jaja i pekla sam 50 minuta(nakon 40 minuta napravite test drvenim štapićem pa ćete vidjeti koliko još trebate peći).

Pećeni biskvit ostavite minuticu u kalupu a zatim ga stavite na servisni tanjur i ostavite ga da se ohladi.

Prije serviranja možete ga lagano zaprašiti sa šećerom u prahu(ja sama meljem šećer u mlincu za kavu),narezati ga na fetice i onda poslužiti uz lagano tučeno slatko vrhnje i uz svježe voće-kod mene sa svježim ananasom,kivijem i narančom...a uz njega možete poslužiti i čašicu šampanjca ili pjenušca kojeg ste koristili za njegovu pripremu.

Posluživanje

Možete poslužiti dragim gostima uz čašu šampanjca a fin je i za doručak uz šalicu kakaa(tako ga voli moj muž-i kaže najeo sam se pandišpanja i kakaa,ko Servantes iz Malog mista;)

Preuzeto sa: www.coolinarika.com