Pilav sa kestenom

Sastojci

-1 casa rize (casa od 20ml)
-pola glavice luka
-2 kasike susenih ribizli
-1 kasicica soli
-1 kocka secera
-1 kasicica limuna
-pola kasicice bibera
-5 kasika maslinovog ulja
-pola telece kocke

Priprema

Susene ribizle potopiti u vrelu vodu. Kestene zarezati nozem po sredini sa obje strane i smjestiti u tavu. Dodati 50ml vode i poklopiti. Pirjati na srednjoj vatri dok kesteni ne upiju svu vodu a zatim ih jos pola sata prziti sa obje strane. Kestene oguliti ali paziti da se ne raspadnu. Oguljene kestene zaprziti kratko na malo ulja i staviti ih na kuhinjski papir da im upije visak masnoce.

Na zagrijanom maslinovom ulju proprziti sitno isjeckan luk dok ne uvene. Zatim dodati opranu i ocijedjenu rizu,ocijedjene ribizle i so. Sve zajedno pirjati oko pola sata na tihoj vatri. Povremeno promijesajte.

Dodati limunov sok,secer i biber. Telecu kocku izmrvite,dodajte kestene i mijesajuci ponovo malo uprzite da se sastojci sjedine. Doliti vode toliko da predje smjesu za jedan prst. Izmijesajte i poklopite. Vatru pojacajte da voda prokuha,kada prokuha ponovo izmijesajte,poklopite i pirjajte na tihoj vatri dok rize ne upije svu vodu. Kada vidite da vode vise nema,provjerite da li je ima na dnu tave. Ako je sve upila opet promijesajte i preko pilava stavite kuhinjski papir i poklopite. Ostaviti da odstoji 15-20 minuta.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com