Patka na španjolski način

Sastojci

Patka

-1 patka (oko 3 kg)
-1 staklenka kompota od bresaka
-2 kruške
-1 limun
-2 manje grančice ružmarina
-2 čajne žličice šećera
-2,5 dl suhog bijelog vina
-1/2 čajne žličice cimeta u prahu
-2 jušne žlice želea od ribizla
-po potrebi ulja
-6 dag maslaca
-po potrebi i ukusu soli i papra
-po potrebi mesne juhe

Pirjane korabice

-2 veće korabice
-3 dag maslaca
-1 naranča
-5 dag krupno rezanih oraha
-po potrebi juhe
-po potrebi i ukusu soli

Priprema

Patka

Patku oprati i dobro posušiti te je posoliti i popapriti iznutra i izvana.

Kruške oprati, osušiti i neoguljene narezati vodoravno na ploške, tijekom rezanja odstraniti peteljke i koštice. Limun dobro oprati, posušiti i neoguljen izrezati na kriške. Pomiješati kruške i limun, posuti šećerom i nasjeckanim ružmarinom. Ostaviti 10-tak minuta da odstoji pa ispirjati na 2 dag maslaca.

Pripremiti posudu za pečenje patke. Na dno staviti maslac i ulje pa položiti patku. Prepeći je sa svih strana da lijepo porumeni. Oko patke potom poslagati ispirjane kruške s limunom, posuti cimetom, doliti vino. Vratiti u pećnicu pa peći oko 2,5 sata na 170 st. C. Prilikom pečenja patku češće polijevati juhom (nekoliko žlica svaki puta).

U međuvremenu breskve iz kompota narezati na kriške. Pola sata prije kraja pečenja izvaditi patku i premazati je želeom od ribizla ili kakvim drugim kiselkastim želeom. Okolo patke poslagati breskve. Peći još 30 minuta na malo jačoj vatri (ili kombinacija infra i ventilatora) kako bi patka dobila reš kožicu.

Patku prohladiti, izrezati na dijelove, a voće iz pečenja izvaditi rupičastom žlicom (malo pritisnuti o stijenku posude kako bi se ocijedila suvišna masnoća) te ponuditi uz meso.

Pirjane korabice

Korabice očistiti, oguliti i izrezati na ploške. Pirjati na maslacu, dodavajući malo po malo juhe. Korabice ne smiju plivati u tekućini već juhu treba dolijevati tek kad prethodna količina ispari. Prilikom pirjanja slabo osoliti.

Naranču oprati i oguliti tanko koricu koju je potrebno izrezati na rezančiće. Iscijediti sok. Pred kraj pirjanja korabicama dodati sok od naranče i izrezanu koricu. Dosoliti prema ukusu. Pred seviranje posuti orasima.

PRIPOMENA:

1. Patku je potrebno peći toliko vremena koliko je teška, primjerice patku cca 2,5 kg peći 2,5 sata.
2. U originalnom receptu korišten je žele od ribizla, a ja sam koristila od nara (šipka) i malina.
3. U originalnom receptu prilog su sitne repe, no kako toga kod nas nema koristila sam korabice, a moguće je pribjeći i klasici s krumpirom.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com