Najbolje krofne

Sastojci

-500 g brasna
-1 cijelo jaje
-1 zumance
-velika kasika putera
-2 kasike ulja
-2 kasike secera
-mala kasika soli
-250 mL mlakog mlijeka
-22 g kvasca

Ukras

-sarene mrvice
-naribana cokolada

Glazura

-4 kasike mlijeka
-200 g secera u prahu
-1 vanilin šećer

Fil

-dzem
-eurokrem

Priprema

Ugrijati malo mlijeka staviti jednu kasiku šećera i kvasac, ostaviti nekih 15-ak minuta. Otopiti maslac, potom dodati dvije kašike ulja promješati, ostaviti sa strane. Jedno jaje i jedno žumance sastaviti zajedno,ostaviti sa strane. Nasuti mlako mlijeko u šolju.

Izvagati i prosijat brašno, dodati soli, ostatak šećera, potom dodavati sastojke po ovom redu: prvo dodati jaje i žumance, zatim puter i ulje, potom narasli kvasac i na kraju mlijeko, sve lagano kašikom izmješati i premjesiti. Ostaviti da se udupla.

Tijesto premjesiti na pobrašnjanoj površini. Na razvijenoj polovini označite časom mjesta za krofne, blago utiskujući krugove. Potom u sredinu svakog označenog kruga stavimo džem ili eurokrem, kašikicu jednu. Tada pažljivo prebacimo drugu polovinu tijesta preko ove sa dzemom ili eurokremom i pritisnemo ivice. Sada vadimo časom krofne i poslažemo ih na brašnom posutu dasku, ostavimo ih nekih 20-ak minuta pokrivene krpom.

Pržiti u zagrijanom ulju ne smije biti prevruće i to tako da se gornja dignuta strana stavlja prema dole. Prije prvog okretanja posuda mora biti pokrivena, a kasnije otkrivena. Pazite da ne bi bi dobile smeđu boju jer će biti tvrde. Vaditi ih na papirne ubruse ili papir za pećenje, potom staviti na njih glazuru i ukrasiti.

Glazura

Pomješati šećer u prahu, vanilin šećer i mlijeko i ostaviti sa strane.

Posluživanje

Naribane cokoladom su filovane eurokremom, a krofne sa dzemom sa sarenim mrvicama.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com