Torta od badema i čokolade

Sastojci  

Biskvit od badema (x 2):

-3 jaja srednje veličine
-100 g šećera
-125 g bademovog brašna (sitno mljevenog blanširanog badema)
-50 g brašna
-na vrh žličice (4 g) praška za pecivo
-30 ml (2 žlice) maraschina ili ruma

Krema od kave i čokolade:

-3 jaja
-150 g šećera
-2 vrećice (74 g) pudinga od vanilije
-40 g brašna
-800 ml mlijeka
-3 žličice instant kave
-80 g maslaca
-100 g tamne čokolade 72% kakaa
-100 g čokolade za kuhanje
-300 ml slatkog vrhnja

Priprema

Za biskvit od badema odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg. Žumanjke izmiksajte sa šećerom dok se šećer ne otopi a oni postanu svijetli pa dodajte brašno, bademe, prašak za pecivo, maraschino ili rum i sve sjedinite. Smjesa će biti vrlo gusta. Sada silikonskom špatulom lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka i pripremljenu smjesu izlijte u kalup za torte br. 26 obložen papirom za pečenje i poravnajte.

Pecite u zagrijanoj pećnici na 160 stupnjeva 20 - 25 minuta. Ohladite i prerežite na pola.
Pečete ovakva dva biskvita.

Za kremu izradite jaja sa šećerom, dodajte im puding, brašno i 100 ml mlijeka (oduzetih od ukupnih 800 ml) pa sve sjedinite da nema grudica. Preostalo mlijeko stavite grijati zajedno s tri žličice instant kave i kad zakuha dio prelijte preko pripremljene smjese od jaja, izmiješajte da se jaja temperiraju pa sve sjedinite i kuhajte na laganoj vatri dok se krema ne zgusne i ne prokuha stalno miješajući pjenjačom.

Tada dodajte maslac narezan na kockice, izmiješajte da se otopi i sjedini s kremom, a nakon njega i obje vrste čokolade. Kad su se svi sastojci povezali u glatku, gustu kremu, prelijte je u zdjelu, prekrijte površinu prijanjajućom folijom i pustite da se u potpunosti ohladi.

Slatko vrhnje izradite u srednje čvrst šlag (ako koristite biljno ne trebate mu ništa dodavati a ako koristite mliječno dodajte mu jednu vrećicu kremfixa i 1 - 2 žlice šećera u prahu).

Kremu izradite mikserom, sjedinite sa šlagom i sve ponovno izradite. Dobit ćete kremu gotovo svilene teksture.

Na odabrani stalak za torte stavite prvi list biskvita, premažite jednom trećinom kreme, stavite drugi list i tako do kraja, kada završavate s biskvitom. Tortu ukrasite po želji.

Ja sam tortu presvukla fondanom koji sam ukrasila ručno oslikanim medom a sasvim lijepo bi se uklopio i ganache ili čokoladna glazura. Biskviti su dovoljno sočni tako da im nikakav sirup nije potreban a ako ne volite gorku čokoladu možete staviti cijelu količinu čokolade za kuhanje ili je zamijeniti mliječnom. Tada količinu šećera prilagodite svom ukusu!

Posluživanje

Uz kavu ili fino desertno vino!
Uživajte!

Preuzeto sa: www.coolinarika.com