Slatke pletenice od testa sa tikvom

Sastojci 

-600+50gr brasno
-1/2 kocke svezeg kvasca
-100ml mlake vode
-100ml mlakog mleka
-50ml ulje
-2 kasike secer + 1 vanilin secer
-1kasicica soli
-1solja[od250ml] pire od tikve

Suvi fil:

-6 kasika zuti secer
-6 kasika mleveni lesnjaci
-1 kasika cimeta mljevenog
-djumbir u prahu i rendani morski orascic po ukusu
-120gr puter za premazivanje

Za rolat preko suvog fila dodajemo

-50gr suve brusnice
-50gr suvo grozdje

Priprema

Pecenu ili kuvani tikvu pasiramo alatkicom za pire.     U posudi za mesenje stavimo imrvljeni kvasac,mlaku vodu i mleko i mesamo kasikom.Dodajemo ulje,sol,secer,pire od tikve a zatim polako dodajemo brasno i mesimo dok dobijemo mazno testo.Pokrijemo krpom i ostavimo da raste oko 30min.

Za fil sjedinimo :

Zuti secer,cimet,mlevene prethodno pecene lesnjake,djumbir i muskatni orascic po ukusu. U posudicu samo malo otopimo puterza premazivanje kora.Dva duguljasta kalupa oblozimo pek papirom.

Naraslo testo blago premesimo i delimo na dva dela.Pomocu oklagije formiramo prvougaonu koru duzine kalupa [kod mene 35cm]premazemo puterom i pospemo fil-polovinu od ukupne kolicine.Natapkamo fil malo rukama da se prilepi na puter a zatim umotamo rolnu[stezemo lepo rukama ].

Rolnu pritiskamo rukama  a zatim malo i oklagijom kako bi dobili recimo traku od oko 15-17cm.Okrenemo duzinu prema nama i secemo na tri lente po duzini pocevsi na 2-3cm od kraja.Od lente pletemo pletenicu na uobicajeni nacin ali seceni delovu treba da budu prema licu.Krajeve malo savijemo ispod.Prebacimo pletenicu u kalup.

Drugi deo testa radimo isto u korak 3 ali preko fila dodajemo naseckane brusnice i suvog grozdja.

I ovu koru motamo u rolnu i prebacimo u kalup.Po zelji mozemo makazama rolnu rezati na odredjenim razmacima.Pokrijemo kalupe i ostavimo da raste oko 30-40min

Premazemo umucenim jajetom a zatim pecemo u zagrejanoj rerni na 200c oko 25min.Tople pletenice premazemo puterom a zatim vadimo iz kalupa.

Posluživanje

Idealne su za dorucak uz jogurt [slatko kiselkasti okus] moze uz casu mleka ili kaficu...po volji !!!Jako su ukusni,nisu preslatki ali su jaaaako aromaticni ! Dobar apetit !

Preuzeto sa: www.coolinarika.com