Zapečene paprike punjene kremom od bakalara

Sastojci  

-6-8 kom pečenih paprika- roga
-250g,cca bakalara
-1-2 češnja češnjaka
-kitica peršina
-4 fileta slanih inćuna
-1/2 dl maslinovog ulja
-3 dl umaka od rajčica
-3 dl mlijeka
-30g maslaca
-30g brašna
-2-3 lista svježeg lovora

Priprema

Popecite paprike do polovice, ispod grilla. Ohladite ih,  pažljivo očistite od kožice i prerežite vrh. Možete koristiti i pečene paprike iz tegle. Najbolje su Podravkine pečene pasterizirane paprike, jer nama za ovo jelo ne smiju biti s nikakvim dodatkom octa ili začina

Namočeni (ili odsoljeni, zavisno kakav bakalar koristite) složite u posudu. Stavite prerezan crveni luk, 2 lista lovora i malo celera. Prelijte sa smjesom pola vode, pola  mlijeka , tek toliko da se prekrije bakalar. To je otprilike nešto više od pola litre tekućine. Posolite vrlo malo kuhajte dok  bakalar ne omekša. Kod odsoljenog, namočenog bakalara to je desetak minuta. Izvadite ga i prohladite. Dok ga pripremate sa strane, neka njegova juha kuha desetak minuta, kako bi se reducirala.

U multipraktik stavite režanj, maksimalno dva, češnjaka, peršin i filete slane ribe. Malo zavrtite, dodajte bakalar i počnite ga vrtjeti uz polagano dodavanje ulja, kao za majonezu. Dobit ćete gustu masu, dodajte joj 2-3 žlice juhe te ponovo kratko zavrtite. Probajte – papaprite i posolite, ako treba. Dodajte isjeckanog peršina.

U manjoj posudi otopite maslac, dodajte mu brašno, pustite da se zapjeni i tada ulijte cca 3 dl juhe od bakalara. Miješajte i pustite nekoliko minuta da se ovaj »riblji« bešamel zgusne. Treba vam samo nekoliko žlica sa kojima ćete  razrijediti tučeni bakalar.

Sa tom smjesom pažljivo napunite paprike i složite u nauljenu vatrostalnu posudu. Svaku premažite sa 2-3 žlice umaka od rajčica. Popecite u dobro zagrijanoj pećnici na 200, nekih desetak minuta.  Služiti uz meko, kremasto skuhanu  bijelu palentu.

Posluživanje

Ovo jelo može se može služiti i kao jedno od predjela ako se odlučimo na bogatu riblju "mezu" iliti  obrok sastavljen iz većeg broja ribljih jela.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com