Starter i kruh s kiselim tijestom

Sastojci

-250 g bijelog brašna
-100 g integralnog brašna
-50 g raženog
-1 žličica soli
-150 g starter kulture
-300 ml tople vode

Priprema

Starter kultura je pomiješana pšenica, raž ili druga žitarica s vodom, a koristi se za kiselo tijesto. Spore divljeg kvasca nalaze se u zraku i brašnu. Kada pomiješamo brašno i vodu te ih ostavimo  da fermentiraju, tj. kad se kvasac počne razmnožavati i  proizvoditi  ugljični dioksid, nastaje starter. Starter-kulturi treba 3-5 dana da se  razvije.

PRVI DAN:

Pomiješati jednu žličicu brašna i dvije žličice vode u čistoj staklenci, čvrsto zatvoriti i ostaviti preko noći.

DAN DRUGI:

U staklenku umiješati jednu žličicu brašna i dvije žličice vode, promiješati.

Isti postupak ćemo ponavljati TREĆI, ČETVRTI I PETI DAN:

Na površini će se početi stvarati sve više  mjehurića

Da bi se napravila starter kultura pomiješati 1 žličicu  (15g) iz staklenke sa 150 g brašna i 150 ml tople vode u velikoj posudi. Pokrijte i ostavite da fermentira preko noći. Sljedeći dan ćemo upotrijebiti onoliko startera koliko je potrebno za recept. Dodajte jednu žličicu  brašna u preostalo fermentacijsko tijesto u staklenci, čvrsto zatvorite i spremite u hladnjak za sljedeću upotrebu. Ako dulje vrijeme ostane u hladnjaku, tijesto može postati neaktivno.

Odstraniti kiselu tekućinu koja se stvorila na površini, umiješati 2 žličice brašna i 2 žličice vode te promiješati, čvrsto zatvoriti i ostaviti preko noći. Sljedeći dan ako su se stvorili mjehurići, tijesto je spremno za pretvorbu u starter. Možete ga imati stvarno dugo.

U manjoj posudi pomiješajte sve tri vrste brašna i sol, to je suha  smjesa. U drugoj većoj vodu i starter-kulturu dok smjesa ne postane  ujednačena. To je mokra smjesa. Dodati suhu smjesu u mokru i miješajte  dok se ne poveže. Smjesa će biti rijetka, ali ni slučajno ne dodajte  brašna. Poklopiti posudom i pustiti da 10 minuta odstoji. Nakon 10  minuta tijesto iz vana povući prema unutra i pritisnuti prema sredini  (dosta je ljepljivo). Okrećući posudu napraviti tako 8 puta, ali  brzinski, poklopiti i pustiti. Ponoviti 3 puta, svakih deset minuta.  Pustit da se diže 1 sat. Lagano pobrašniti površinu, staviti tijesto i  oblikovati disk.

U cjediljku ili košaru staviti lanenu krpu ili pamučnu, pobrašniti i prebaciti tijesto. Pustiti tijesto da se diže 3 do 6  sati.

Dvadesetak minuta prije nego stavite kruh peći, zagrijati pećnicu  na 240. Staviti posudu za pečenje na dno i stavite šalicu vode u nju sa  strane.  Voda služi da bi se stvarala para, ja sam još malo dodala do kraja pečenja. Tijesto stavite u pripremljeni lim, zarežite ga nožem po želji i stavite u pećnicu na rešetku, a u lim na dnu  ulijte vruću vodu i smanjite na 220.  Kruh pecite 30 minuta ili više dok korica ne porumeni.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com