Punjeni burgeri od krompira

Sastojci  

Sastojci za masu od krompira

-4 veća krompira ( po mogućnosti onih brašnjavih )
-2 do 3 čena belog luka
-kašičica soli
-2 do 3 kašike gustina

Sastojci za punjenje:

-200 do 250 g pilećih grudi
-6 manjih šampinjona
-1 manja glavica crnog luka
-1 mala ljuta papričica
-2 čena belog luka
-1 puna kašika ajvara ( i ne mora )
-1 do 2 kašike sitno iseckanog peršuna
-začini; vegetin miks za piletinu, so, biber, beli luk u prahu,mlevena dimljena paprika, chili začin

I još:

-1 jaje
-oko 100 g panko mrvica
-2 pune kašike sitno izrendanog parmezana
-ulje za prženje

Priprema

Krompir oljuštiti i iseći na sitnije kockice, dodati oljuštene čenove belog luka i kašičicu soli, naliti sa vodom i pustiti da provri. Kad je provrelo, smanjiti temperaturu na osrednju i kuvati još 15 minuta.
Skuvani krompir ocediti od vode, vratiti u šerpu u kojoj se kuvao, prekriti sa kuhinjskom krpom i ostaviti 5 minuta da tako stoji, na taj način će voda ,koja je u šerpi ispariti i krompir će ostati suv, bez nepotrebnog viška vode..

Ako imate ovu mašinicu za pravljenje pire krompira, onda je upotrebite da napravite pire a ako ne, onda koristite ono što imate, samo gledajte da ga dobro smrvite.
Dodajte  gustin, pola kašičice soli ( prvo probajte krompir da li je slan, ako nije, posoliti po ukusu ) i sve dobro sjedinite.
Podeliti na koliko burgera hoćete,kod mene je bilo 5 po 120 g,možete ih praviti i manje.

Dok se krompir kuva pripremite nadev od piletine.
Meso očistiti od viška masnoće i kožice, oprati, osušiti i iseckati što sitnije možete.
U zdelu staviti iseckano meso, dodati pola kašičice vegetinog miksa za piletinu, četvrtinu kašičice belog luka u prahu, pola kašičice chili začina, pobiberiti i sve dobro izmešati.
Piletinu možete pripremiti malo ranije i ostaviti je sa strane ili u frižideru, da se ukusai malo sjedine.
Začine koristite po vašem ukusu i ukusu vaše porodice.

U tiganj sipati ulje, zagrejati i dodati sitno iseckan crni luk i pržiti dok ne omekša i postane staklast, dodati sitno iseckane šampinjone, koje ste prethodno očistili ili oprali ( ja moje perem ) i pržiti zajedno oko 4 minuta.

Za to vreme iseckati što sitnije možete jedan mali feferončić i beli luk i dodati u šampinjone, zajedno sa pripremljenom piletinom i pržiti na osrednjoj temperaturi, stalno mešajući i odvajajući komadiće piletine da bude rastresito.
Dodatiu kašiku dve ajvara ( ne morate,ako nemate, ovo će samo da poboljša ukus ) pola kašičice mlevene dimljene paprike, promešati i probati za ukus. Na kraju dodati sitno iseckan peršun.

Uzeti deo od pire krompira, ispljeskati u veći krug na svom dlanu, staviti punu kašiku mase od piletine i vrlo pažljivo zatvoriti ivice okolo punjenja.
Staviti  gustin na radnu površinu i svaki pripremljen burger staviti na gustin ( ovo radimo da nam se burgeri ne zalepe za radnu površinu.
Tako uraditi i sa ostalim pireom i punjenjem.

U dublji tanjir umutiti 1 jaje sa prstohvatom soli a u drugi tanjir izmešati mrvice i parmezan ( možete i bez njega )
Svaki burger prvo uvaljati (budite pažljivi, krompir je mek ) u umućeno jaje pa onda u mrvice ( ako koristite panko mrvice dobićete vrlo hrskave burgere ).
Tako uraditi i sa ostalim burgerima.

Zagrejati ulje na osrednjoj temperaturi i staviti burgete da se prže dok samo porumene, pažljivo okrenuti. Nemojte stavljati previšđe burgera u tiganj,biće vam malo teže da ih okrenete. Pržiti i drugu stranu dok ne porumene.

Verovatno da se mogu peći i u rerni, ja ih nisam probala tako pečene.
Pripremiti salatu po vašem izboru i poslužiti tople.
Burgere možete poslužiti i kao pravi burger, na kajzericu staviti malo majoneza, list zelene salate, kolut crnog luka i kolut paradajza,poklopiti i poslužiti.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com