Oreo tart sa čokoladom i karamelom

Sastojci  

PODLOGA

-40 komada oreo keksa (2 kutije)
-130 g maslaca

KARAMEL DIO

-115 g maslaca
-120 g smeđeg muscovado šećera
-60 ml slatkog vrhnja

GANACHE DIO

-140 ml slatkog vrhnja
-340 g kvalitetne tamne čokolade

I JOŠ

-krupna sol/cvijet soli za posipavanje

Priprema

Zdrobite oreo kekse u multipraktiku. Maslac istopite na laganoj temperatiri i dodajte ga u izmrvljene kekse. Dobro izmiksajte. Smjesu utisnite prstima u kalup za pite kao da radite cheescake. Ova količina smjese je idealna za kalup promjera 26 cm. Stavite kalup sa podlogom od keksa u zamrzivač na 10 minuta.

Za karamel kremu maslac stavite na laganu vatru i topite ga zajedno s muscovado šećerom. Zagrijavajte smjesu na srednje jakoj vatri neprestano miješajući pjenjačom da se ujednači i kristali šećera otope.

Kad smjesa zavrije i počne puštati mjehuriće po površini smanjite vatru i kuhajte još par minuta. Tada karamel maknite s vatre i u njega pomalo umutite 60 ml slatkog vrhnja dok ne dobijete ujednačenu kremu. Pustite karamel da se ohladi bar 15 minuta. Tad ga prelijte preko podloge od keksa i opet sve zajedno stavite u zamrzivač na kojih desetak minuta da se karamel fino stegne.

Za čokoladni ganache slatko vrhnje dovedite gotovo do vrenja i prelijte ga preko izlomljene tamne čokolade. Polagano miješajte dok se čokolada skroz ne istopi i ne dobijete gustu ujednačenu smjesu. Prelijte ganache preko karamela. Stavite pitu u hladnjak da se ganache stisne.

Prije posluživanja tart po vrhu malo pospite sa krupnom morskom soli ili cvijetom soli za naglašavanje okusa karamele i čokolade.
Ako nemate oreo kekse u ovaj tart možete staviti bilo koje druge kekse po želji (ukupne mase cca 320 g).

Posluživanje

Držite tart u hladnjaku sve do posluživanja. Ukoliko ga stavite u zamrzivač petnaestak minuta prije posluživanja ljepše ćete ga rezati i neće vam nadjev biti mekan i "razlijevajući". Budući je ova pita poprilično jaka uz nju super paše nezaslađeno tučeno slatko vrhnje.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com