Marinirana vratina u saftu od vina

Sastojci 

-800 g svinjske vratine bez kosti
-1 vegeta za marinadu s pivom
-malo ulja
-30 g peršina
-5-6 češnjeva češnjaka
-200 ml pasirane rajčice (ili pelata)
-200 ml bijelog vina
-1,20 kg krumpira
-50 g maslaca
-70 ml toplog mlijeka

Priprema

Marinadu prije otvaranja dobro protresite. Na vrhu vrećice nalazi se mali utor koji je dovoljno da prstima povučete kako bi se vrh gornjeg ugla vrećice otvorio.
Pripremite meso – provjerite ako vam je mesar očistio vratinu od kosti.  Rasporedite jedan red vratine u zdjelu, prelijte s pola marinade, složite drugi red vratine i prelijte ostatkom marinade. Ostavite pola sata, a ako želite jači okus ostavite meso da se marinira dulje vrijeme.

Dok se marinira vratina, očistite i stavite kuhati krumpir za pire. Očistite češnjak pa nasjeckajte sitno njega i svježi peršin.
U tavu ili zdjelu za pečenje promjera 26-28 cm stavite malo ulja – tek toliko da u vrlo tankom sloju pokrije dno. Pomiješajte malo vratinu u marinadi pa izvadite i složite fete jednu do druge u tavu. Ostatak marinade iz zdjele prelijte po mesu. Preko svega rasporedite nasjeckani češnjak i peršin, pokrijte tavu i stavite pržiti na srednju temperaturu.

Povremeno protresite i pazite da meso ne zagori. Nakon desetak minuta dodajte 200 ml pelata ili pasirane rajčice. Ostavite ponovo desetak minuta da se dinsta pa okrenite meso, dodajte 200 ml vina i sad ostavite da se dinsta pokriveno još pola sata. Pred kraj možete meso još jednom okrenuti
Tava neka cijelo vrijeme pripreme bude pokrivena. Osim fino mekanog mesa dobit ćete i gusti saft. Dodatni začini mesu osim marinade, češnjaka i peršina nisu potrebni.

Za vrijeme pripreme marinirane vratine u saftu od vina bit će kuhan krumpir pa ga procijedite, dodajte po želji maslac, mlijeka i ukoliko je potrebno još soli i dobro razradite gnječilicom za krumpir (ili mikserom).
Uz sve ovo pripremite salatu po želji i naravno dobro rashlađeno pivo.

Posluživanje

Pire krumpir zamijenite tjesteninom ili drugim prilogom po želji.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com