Krofne

Sastojci

-250 ml mlake mlacenice
-60 gr secera
-1 kesica kvasca
-60 ml tople vode
-700 gr brasna
-100 gr istopljenog putera
-3 jaja (velicina M)
-prstohvat soli
-djem,nutella..za punjenje
-ulje za przenje
-secer

Priprema

U zdjeli izmijesati mlacenicu,vodu,secer i kvasac i ostaviti 10 minuta.Dodati jaja,istopljen puter i izmijesati.Dodati brasno i so i mikserom sa nastavcima za tijesto mijesiti 7-10 minuta da se dobije elasticno,glatko i mekano tijesto.Pokriti krpom i ostaviti na toplo da se udupla.

Naraslo tijesto istresti na brasnom posutu podlogu,razvaljati ga na 3mm debljine i casom promjera 8-10 cm vaditi krugove.Uzeti jedan krug,na sredinu staviti 1 kasicicu djema ili nutelle,ivice premazati mlijekom,poklopiti drugim krugom,pritisnuti ivice da se zalijepe i redati ih na papir posut sa malo brasna.Isto uraditi sa svim ostalim tijestom.Pokriti cistom krpom i ostaviti 45 min da narastu.

U serpi zagrijati ulje na 175°.Spustati krofne u ulje tako da vam onaj dio krofne koji je bio donji na papiru sada bude gore i prziti ih da dobiju zlatno zutu boju.gotove krofne kratko izvaditi na kuhinjski papir pa ih valjati u secer.

Posluživanje

Temperatura ulja je vrlo bitna,ako ulje nije dovoljno vrelo krofne ce se napuniti uljem i biti masne a opet ako je prevrelo brzo ce dobiti boju ali ce unutra biti nepecene.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com