Kroasani

Sastojci

-1,5 svežeg kvasca
-6 dcl mlakog mleka
-1 supena kašika šećera
-4,5 supene kašike ulja
-1 i 1/2 supene kašike kisele pavlake
-cca 1 kg brašna
-2 kaf. kašike soli
-i još 250 gr margarina ( ali ne u testo ! )
-1 jaje (za premazivanje)

Priprema

U cca 1 dcl mlakog mleka stavimo kvasac i šećer da nadodje. Kada se kvasac podigne dodamo i ostale navedene sastojke i umesimo testo, dok se neujednači i ne postane glatko i naravno dok vam se ruke ne očiste od testa prilikom mešenja. Nakon toga testo podelimo na 3 dela i od svakog dela napravimo po 5 malih jufki.

Margarin podelimo na 12 jednakih delova. Pošto smo jufkice grupisali u 3 grupe svaku jufku razvucemo i na nju stavljamo margarin, pa slažemo jednu na drugu.
Dakle 3 x 5 jufki a izmedju njih smo stavljali margarin. Na taj način će se testo nakon pečenja izlistati.
Sada svaku gomilicu treba razvući na debljinu cca 0,5 cm a dobijeni krug isečemo na jednakih 12 delova - trouglova.

Trouglove uvijamo u kroasane koje redjamo na malo podmazan pleh. Pleh ne treba puno mastiti, jer će i kroasani prilikom pečenja pustiti masnoću od margarina. Sada kroasane premažemo ulupanim jajetom, posolimo i od gore stavimo susam (može i laneno seme, kim, ...). Odmah pečemo u predhodno zagrejanoj rerni na 275° (kod mene je to najjača temperatura).
Kroasane pečemo cca 10 min. I iako divno mirišu kada se izvade iz rerne ipak ostavimo da se ohlade, pa tek onda možemo da navalimo :) .

Posluživanje

Kroasani su fini kada se jedu samostalno, uz jogurt a mogu i da se pune. Ja sam ih punila sa sirom a pravila sam i slatku varijantu sa čokoladnim kremom, ili marmeladom. Puni ili prazni veoma su ukusni i svakako će svima prijati.

Preuzeto sa:www.coolinarika.com