Kisela čorba od tikvica i ječma

Sastojci 

-2 veće glavice ljutike
-4 veća čena belog luka
-1 veća sitno iseckana šargarepa
-100 g ječma
-2 izrendane tikvice
-oko 2 l povrtnog ili pilećeg temeljca ili obična voda
-pola kašičice italijanskog začina ili začine koje vi volite
-sok od 1 limuna
-1 jaje
-oko 100 g kiselog mleka
-po ukusu so i biber
-sitno iseckan peršun

Priprema

U šerpu staviti sitno iseckanu ljutiku, ako je nemate može i običan crni luk,dodati sitno iseckan beli luk, šargarepu isečenu na manje kockice, očišćen i opran ječam, suve začine  i so,naliti sa vodom ili temeljcem i pustiti da provri, smanjiti temperaturu i kuvati dok ječam ne omekša, oko pola sata.

Dok se ječam kuva, tikvice oprati, gledajte da su vam veoma male, ovde ne treba da bude više od 300 do 400 g tikvice, jer je ipak čorba i izrendati ih, zajedno sa korom na krupnije. ( ja sam koristila žute )
Kad je ječam omekšao, dodati u šerpu izrendane tikvice i kuvati sve zajedno samo da tikvice omekšaju, ne treba više od 5 do 7 minuta.
Skloniti sa ringle i ostaviti da se vrlo kratko prohladi.

Iscediti sok iz limuna, dodati kiselo mleko ili gusti jogurt,i jaje i umutiti sve zajedno u masu bez grudvica. ( ne volimo svi podjednako kiselost čorbe zato je bolje prvo iscediti pola limuna, pa ako je potrebno,dodati još )

Uzeti kutlačom toplu čorbu i polako dodavati u masu od jaja, stalno muteći jer nećemo da nam se jaja zgrušaju, i kad se masa od jaja izjednači sa temperaturom čorbe, onda polako sipati tu masu u čorbu, i mešati.

Probati da li je potrebno još soli i bibera.
Pred služenje posuti sa sitno iseckanim peršunom i poslužiti toplo.

Prijatno!!!!!

Preuzeto sa: www.coolinarika.com