Cheesecake

Sastojci  

Za biskvit:

-400 g petit keksa
-70 g maslaca (ili margarina)
-2 kašike šećera

Za cheesecake:

-900 g philadelphija sira
-1 šalica šećera
-3 jaja
-malo soli
-160 ml kiselog vrhnja
-mala kašika vanilin šećer

Priprema

Zagrijte pečnicu na 180 stupnjeva. U mikser stavite petit i miksajte kod se ne usitni. Kada ste gotovi stavite na stranu u veliku posudu i pomješajte sa otopljenim maslaces i šećerom (rukama). Nakon toga stavite biskvit u posudu za pečenje, dok ne pokrijete cijelo dno. Dobro stisnite mješavinu do dna tako da kada pečete nemate rupe. Stavite u pečnicu na 10 min. Nakon 10 min zvadite ga, stavite sa strane i prohladite.

Narežite philadelphija sir na komadiće i stavite u posudu za miksanje. Miksajte dok ne omekša. Dodavajte jaja, jedno po jedno i između mješajte svako 1-2 min. Nakon toga kiselo vrhnje i miksajte dok se ne izjednači. Dodajte šećer i sol. Kada ste gotovi sa dodavanjem svih sastojaka nemojte zaboraviti sa kašikom proći do dna, jer su neki komadići sira mogli ostati ne izmješani.

Stavite kremu na biskvit. Sa špatulom poravnajte vrh i stavite u pečnicu na da se peče 1 1/2 sat, na temperaturi od 160 stupnjeva.

Kada je kolač pečen, isključite pečnicu i malo otvorite tako da de kolač može lagano ohladiti unutra. Ostavite ga unutra 25 minuta. Kada se prohladi, poklopite ga sa folijom i stavite u frižider na minimalno 4 sata (može i preko noći). Kada se kolač prohladi, poslužite ga i uživajte sa svojom obitelji u okusu.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com