Prefini prhki keksići punjeni jabukama

Sastojci:

Tijesto: 
-250 g maslaca
-1 jaje
-60 ml ulja
-100 g jogurta
-100 g sećera u prahu
-2 vanil sećera
-malo soda bikarbone
-500 g glatkog brasna

Punjenje: 
-500 g ribanih jabuka
-100 g sećera
-75 g usitnjenih oraha
-20 g maslaca
-1 zlicica cimeta
-punjenje moze biti i sa pekmezom i nutelom



Priprema
Prvo napravimo nadjev. Jabuke ocistite i naribate te ih stavite na maslac da se pirjaju,dodajte zatim cuker i zacine po zelji(kod mene su to cimet u suradnji sa kardamomom ili klincekom,vama po vasem gustu).Kad se jabuke propirjaju tj nestane tekucina  koju puste tokom pirjanja dodamo na kraju orahe  i po zelji malo ruma ako volite te dobro sve skupa pomijesamo da se orasi i rum jednako sjedine sa jabukama,ja prvi  puta nisam al ovaj puta sam stavila ruma i malo datulja  da  malo pojacam okus.Gotov nadjev pokrijemo sa prozirnom folijom i stavimo da se ohladi.

Krenemo za to vrijeme dok se nadjev hladi sa izradom tijesta.U posudu stavimo  maslac sobne temperature,ulje,jaje,jogurt i obje vrste secera.Malo mikserom izmjesamo dok se sve namirnice  ne povezu ,zatim dodajemo brasno koje smo pomijesali sa malo sode bikarbone i rucno zamijesimo tijesto.Dobiveno tijesto na pola sata stavite u frizider da odmori,Za ove keksice sam koristila silikonski podmetac za jelo koji sam nabavila bas zbog njih jer jako efektno izgledaju kao jezici ili sisarke

Od odmorenog  tijesta zatim napravimo male loptice tezine 20 g tako da vam svi keksici budu jednake velicine. Ispalo mi je  51 loptica. Zatim krenemo sa izradom samih keksica. Na silikonskoj podlozi razvaljamo dlanom i prstima svaku lopticu te na sredinu stavimo malo nadjeva. Onda gornju stranu tijesta prebacimo preko nadjeva. Nakon toga donju stanu tijesta prebacujemo preko gornje i zatvorimo keksic sa strane. Kekse mozete raditi i ako nemate ovakav silikonski podmetac, jednostavno lopticu tijesta razvaljate na isti nacin na dlanu i napravite kao i na silikonu. Tijesto je jako podatno i super je za raditi.

Keksice takoder mozete puniti i sa pekmezom i nutelom ako volite,ja svojima radim sve tri kombinacije jer svako voli drugaciji okus ;)

Keksice pecete na 180-200 stupnjeva  ovisno o vasoj pecnici dok lagano ne porumene.Jos tople posipate  sa staub cukerom.

Preuzeto sa: coolinarika.com