BAVARSKE PERECE: Recept za pecivo koje je savršeno za doručak!

perece bavarske

Moguće je da sve sastojke već imate kod kuće - pa zašto ne biste več danas isprobali ovaj recept?

Sastojci:
- 600 g belog mekog brašna
- 1 kašičica suvog kvasca
- 250 ml mleka
- 1 kašičica šećera
- 50 g maslaca
- ½  kašičice soli

Za mazanje pereca:
- 50 ml mleka
- 1 kašika sode bikarbone
- krupna morska so (kim, susam)

Priprema:
Kvasac rastvorimo u mlakom mleku i ostavimo ga da stoji 10 min. U jedan sud prosejmo brašno i dodamo so i šećer. Sve zajedno izmešamo i napravimo rupu u koju dodamo omekšali maslac i malo po malo mleko  sa kvascem i sve zajedno sjedinimo. Umesimo malo testo i prebacimo ga na pobrašnjen radni sto i nastavimo mesiti nekoliko minuta dok ne postane glatko.

Podelimo testo na 8 loptica, stavimo ih na malo pobrašnjen sto, pokrijemo ih kuhinjskom krpom i ostavimo, da tako stoje 20 min. Uključimo rernu na 180° C. Tiganj za pečenje obložimo pek papirom. Uzima se jedna lopta testa i razvlači  oko 20 cm. Uhvatimo oba kraja i dvaput ih prepletemo.

Testo okrenemo obrnuto i zalepimo krajeve jedan za drugi. Ovako uradimo sa svim lopticama od testa i naređamo ih u tiganj i pokrijmo ih sa kuhinjskom krpom da odstoje dok pripremimo preliv za premazivanje. Mleko stavimo da provri, sklonimo sa ringle i dodamo 1 kašičicu sode bikarbone. Sve zajedno izmešamo i odmah namažemo perece. Odozgo stavimo krupnu morsku so i deblju stranu od pereca zarežemo malo nožem. Perece pečemo 20 minuta. Kad su gotove ostavimo ih da se hlade i ne trebaju da se pokrivaju sa krpom. Perece možemo da napravimo i u slatkoj varijanti kad ih posipamo sa šećerom ili prelivamo sa čokoladnom glazurom.

Preuzeto sa: telegraf.rs