SARMICE SA ZELJEM

Sastojci

-15-tak listova mladog divljeg zelja (raštike, vinove loze ili kelja)

Mesni nadjev:

-500 g mljevenog mesa (junetina, svinjetina, ili miješano)
-1 glavica crvenog luka
-1 žličica soli
-1/2 žličice papra
-1 žličica crvene mljevene paprike
-80 g (pola male šalice) riže

Zaprška:

-1 žličica brašna
-2 žlice ulja
-1 žličica crvene mljevene paprike

Priprema

Listove zelja oprati, očistiti od zadebljanog dijela (korijena lista) i blanširati 1 minutu u kipućoj vodi da omekšaju. Ako se sarmice prave od raštike, onda očišćene listove kuhati 4-5 minuta u kipućoj vodi, jer osim što trebaju omekšati, trebaju izgubiti i gorčinu. Ocijediti, kratko potopiti u ledenu vodu i opet ocijediti.

U posudi u kojoj će se kuhati sarmice, na malo ulja prodinstati sitno rezan crveni luk. Kad luk omekša, dodati mljeveno meso i 1 žličicu soli. Dinstati 15 minuta na srednje jakoj vatri stalno miješajući i ne dozvoljavajući da se stvore grudice mesa. Kad se meso sasvim posuši, maknuti sa vatre pa umiješati papar i napola kuhanu rižu.

Rižu preliti sa toliko vrele vode da je samo prekrije. Kuhati 10 minuta na laganoj vatri često miješajući. Maknuti s vatre i poklopiti kako bi se riža posušila. Riža treba biti napola kuhana. Na početak šireg kraja lista (naličje lista sa odrezanim zadebljanjem) staviti malo mesnog nadjeva. Preklopiti gornju, pa jednu bočnu stranu lista preko nadjeva, zarolati do kraja, a onda drugu bočnu stranu lista utjerati u meso.

Kad su sve sarmice umotane, u posudu u kojoj se dinstalo meso uliti 1 žlicu ulja pa slagati sarmice gusto jednu do druge. Preliti sa toliko vrele vode samo da prekrije sarmice, dodati 1 žličicu soli i na laganoj vatri kuhati 30 minuta Zatim dodati zapršku i kuhati još 10-tak minuta. Ne treba duže kuhati jer su i meso i riža prethodno već skoro kuhani.

Zaprška:

Na 2 žlice ulja svijetlo popržiti 1 žličicu brašna, ne smije požutiti. Kad se brašno uprži, dodati 1 žličicu crvene mljevene paprike pa zaliti tekućinom iz sarmica. Dobro izmiješati i preliti sarmice. Sarmice se obično poslužuju sa kiselim mlijekom. Sarmice sa divljim zeljem (rumex patientia) sam probala u Srbiji i oduševila se. Međutim, kod nas ga nema ili ja ne znam da ga ima. Umjesto sa zeljem, sarmice su izvrsne pravljene u listovima raštike, vinove loze ili kelja.

Preuzeto sa: coolinarika.com