LISNATA ROL PITA...SPOLJA HRSKAVA, A UMUTRA MEKANA....MAMI DA JE PROBATE

Sastojci

Za testo:

-800 gr. brašna
-1 kockica (40 gr) kvasca
-2,5 dl toplog mleka
-1 dl ulja
-1 dl kisele vode
-2 jajeta
-2 kašičice šećera
-1 kašičica soli

Za premazivanje:

-200 gr maslaca
-200 gr krem sira
-1 kašičica soli
-jedno jaje za premazivanje pite i semenke po želji

Priprema

U toplo mleko staviti kašičicu šećera, kašičicu brašna i izmrvljenu kockicu kvasca, izmešati i ostaviti da se kvasac aktivira. Posebno izmeriti 800 gr. brašna. U činiju staviti polovinu od potrebne količine brašna, po kašičicu soli i šećera, jaja, ulje, smlačenu kiselu vodu, podignuti kvasac i varjačom dobro izmešati. Nastaviti mešenje rukom uz postepeno dodavanje ostatka brašna, dok ne dobijete fino mekano testo koje se ne lepi za ruke.

Činiju pokriti krpom i ostaviti na toplom mestu (ja je ostavim u zatvorenoj reni) da se testo diže, najmanje pola sata. Za to vreme, umutiti omekšali maslac, krem sir i so.

Nadošlo testo prebaciti na dobro pobrašnjen sto, razvući oklagijom na debljinu od 1 cm. i premazati sa 1/3 umućenog maslaca i sira. Uviti u rolat i ostaviti na stolu da odmori, 15-ak minuta.

Ponoviti još dva puta: pobrašniti, razvući testo, namazati pa uviti u rolat, svaki put sa odmaranjem.

Nakon toga, testo samo istanjiti tj. razvući u pravougaonik i uviti u rolat bez premazivanja. Možete testo podeliti na dva dela i onda rastanjiti i uviti, da se na taj način dobiju dva tanja rolatića, ja sam tako uradila, i dobila više manjih rolatića.

Pleh za pečenje (okrugli, veličine 36 cm.) podmazati ili postaviti pek-papirom, pa slagati rolatiće jedan do drugoga, tako da se do pola preklapaju. Mogu se ređati i u četvrtasti pleh dimenzija 25x35, da bude tri reda rolata.

Ostaviti ih još 15-ak minuta da odmore, zatim premazati umućenim jajetom*,  posuti semenkama po želji i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, dok ne porumeni.

* napomena - prilikom premazivanja rolatića jajetom, pokušajte da premažete samo gornji deo, ne i navoje, tako će oni biti izraženiji kada se pita ispeče.

Preuzeto sa: coolinarika.com