KOLAČ PERFEKTO...NEŠTO NOVO, VRIJEDI PROBATI

Sastojci

Biskvit

-3 jaja
-150 g šećera+ vanilij šećer
-100 g brašna
-prstohvat soli

Bijeli premaz za biskvit

-250g maslaca
-150-200 g šećera u prahu
-mala žličica mlijeka

Tamni nadjev

-200 g mljevenih oraha
-oko 200g mljevenih pettit keksa ili izmrvljenog gotovog biskvita(često sačuvam u škrinji)
-5 dkg otopljene čokolade
-oko 100 g šećera u prahu
-2 bjelanjka tučena u snijeg
-1 žlica kakaa
-1 velika žlica marmelade(šipak,miješane..)
-5-6 žlica vruće kave
-oko 3 žlice ruma
-pola količine bijelog premaza

Premaz i posip za rolade

-oko 1dcl mlijeka
-5-7 dkg čokolade za kuhanje
-3 -4 dkg maslaca
-100 g kokosa

Priprema

Biskvit:

Veliku tepsiju od pećnice stavite pod mlaz vode da ju navlažite,izlijte vodu iz nje te na vlažnu tepsiju položite pekpapir. Peć upalite na 180C,ali biskvit ne stavljajte u prevruću pećnicu. Jaja ,šećer,vanilij šećer i sol pjenasto istući mikserom.Trebat će vam 5-10 min,dok se sav šećer ne otopi. Dodati brašno, te kuhačom lagano sjediniti sa jajima.Nikako tući energično.Ne ide ni prašak za pecivo.Ako se bojite da vam neće uspjeti,dodajte pp u brašno koliko stane na vrh noža. Istresite tijesto u tepsiju,poravnajte i stavite peći 10-12 min.

Biskvit istresite na čisti pekpapir,lagano skinite onaj na kojem se peklo,te zarolajte biskvit sa pekpapirom i sve omotajte vlažnom čistom krpom. Nek se hladi dok radite nadjev.

Bijela krema:

Maslac sobne temperature uz dodatak šećera u prahu i s malo mlijeka dobro istući mikserom u pjenastu smjesu. Polovina će vam trebati za premazati biskvit,a polovina ide u smeđi nadjev.

Tamni nadjev:

Kao što vidite iz sastojaka,tamni nadjev je napravljen više odokativno.Šećer u prahu radije dodajte postepeno jer su nam ukusi različiti.Unutra  ionako dolazi marmelada,a nisam ga mjerila.Bilo da radite sa orasima i keksima..orasima i gotovim smrvljenim biskvitom..ili kombinirajući svo troje,masa vam mora biti dovoljno gusta pa nemojte pretjerivati sa tekućinom..ali ne i pregusta,u svakom slučaju uvijek će vam se lijepiti za ruke ali ne brinite,stisne se u frižideru.Kavu  možete izostaviti ukoliko ju ne volite.Stavila sam ju malo jer ne volim da dominira,rum je taj koji se mora osjetiti.Moj kakao je taman pa je i nadjev tamniji.Izmješala sam i kekse i orahe te malo gotovog tamnog  biskvita(kojeg često sačuvam u škrinji od ostataka) pa mi je ostalo nadjeva,ali se od njega mogu napraviti kuglice....ili ispečete drugi biskvit i napravite nove panjiće.

Bjelanjke istući u čvrst snijeg,a čokoladu otopiti na pari.

Mljevenim orasima i keksima pridodati šećer,kakao,otopljenu čokoladu,marmeladu,kavu,rum i snijeg od bjelanjaka.Sve dobro sjediniti,a zatim dodati polovinu bijele breme.Masa mora biti gusta,lijepit će vam se za ruke,ali ne brinite..uvijek možete dodati mljevenih keksa ili oraha ukoliko je potrebno..pa čak i kave i ruma ukoliko želite.

Smjesu ostavite nek odstoji malo u frižideru. Odmotajte biskvit te ga premažite sa bijelom kremom.Prepolovite ga na pola da dobijete dvije rolade.

Od tamnog nadjeva napravite kobasicu dužine biskvita.Pazite sa debljinom jer vam se u suprotnom krajevi biskvita neće moći spojiti (što je slučaj kod mene).Ostavite ju po potrebi u frižider da se bolje stisne,pa ćete ju lakše oblikovati u valjak.

Položite ju na sredinu biskvita te spojite krajeve.Da vam se rolade ne odvoje najbolje ih je zamotati u prozirnu foliju i ostaviti na 15 minuta u škrinju(dok napravite premaz).

Isto napravite i sa drugim dijelom premazanog biskvita. Mlijeko,čokoladu i maslac stavite na vatru da se sastojci otope(kao kad radite umak za čupavce).Možete dodati i žličicu šećera u prahu,ja jesam.

Rolade kistom premažite čokoladnom glazurom,a zatim uvaljajte u kokosovo brašno.Vratite ih u frižider. Hladne rolade sijecite na dužinu od 8-10cm,a zatim ih presijecite poprečno. Ukoliko budu nastale neke preinake svakako ću dopisati.

Preuzeto sa: coolinarika.com