NEOBIČNA, ALI ZATO VRLO UKUSNA SLASTICA. PRVA TORTA SA PITOM OD VIŠANJA! ŽELITE DA PROBATE?


Torta je okrugla, prečnika oko 20 cm, a dobijete 8 do 10 komada. Mi smo izmenili fil i još neke sitnice, ali smo zadržali osnovu.

Sastojci: 

-2 komada lisnatog testa, odmrznutog
-1-2 šolje (od 250 ml) višanja iz kompota, oceđenih

Fil:

-200 gr putera, na sobnoj temperaturi
-150 gr šećera
-150 gr čokolade
-150 ml mleka
-1 vanilin šećer

Preliv:

-150 gr tamne čokolade, naseckane
-150 ml tečne pavlake za kuvanje
-3 kašike meda

Dekoracija

-Čokoladne mrvice

Priprema:

Napravite prvo fil. Jednostavno sve sastojke stavite u manju šerpu (čokoladu možete prethodno otopiti), stavite na šporet i mešajte dok ne prokuva. Čim prokuva sklonite sa vatre, ali nastavite sa mešanjem, dok se fil ne prohladi.

Pripremite i pitice sa višnjama. Oba komada lisnatog testa podelite, izrežite na po 3 trake, pa ih razvaljajte da budu duge 30-tak cm duge i 15 široke. (Imaćete 6 trakica). Višnje poredajte uzdužno sa jednog kraja razvaljanog testa, pa umotajte i pritisnite krajeve da ih pričvrstite. Isto uradite i sa ostalih 5 komada testa.

Spajate dva komada umotanog testa da biste dobili jednu piticu. Spojite komade, pa ih umotajte kao da pravite okrugle motane pitice. Dobićete 3 pitice (svaka će imati po dva komada umotanog testa sa višnjama). Pecite ih u nauljenoj tepsiji na 200C 15 minuta dok ne porumene.

Napravite i preliv, pa sastavite tortu. Čokoladu izlomite na komadiće, pa stavite u šerpicu. Zagrejte posebno pavlaku za kuvanje do krčkanja, pa uspite preko čokolade. Izmešajte i ostavite da odstoji 2 do 3 minuta. Dodajte med i sve dobro izmešajte.

Jednu šolju fila odmah izdvojite sa strane za finalno premazivanje torte. Dno tanjira na kom ćete slagati tortu premažite prvo manjim slojem fila (prečnika oko 20 cm ili nešto manje). Stavite prvu piticu, pa je premažite filom, stavite i drugu, pa je premažite i završite trećom, pa premažite kompletnu tortu onom jednom šoljom fila, koju ste ostavili sa strane. (Pazite da fil jednako rasporedite između pitica).

Tortu stavite u frižider na 20 do 30 minuta. Kada je izvadite stavite čokoladni preliv na sam vrh torte, pa ga nožem lagano premazujte preko cele torte i stranica. Dok je preliv još svež, tortu ukrasite čokoladnim mrvicama po želji. Vratite je u frižider.

Tortu je najbolje služiti na sobnoj temperaturi, ali lakša je za rezanje kada je dobro ohlađena.

Preuzeto sa: lifepressmagazin.com