PARFE TORTA SA MAKOM BEZ PEČENJA!

Sastojci

Osnovna krema

-1 l mleka
-7 kašika šećera
-1 kesica vanilin šećera
-3 kesice (30g) želatina u prahu
-500 ml slatke pavlake

Za podlogu od keksa

-200 g mlevenog keksa
-50 g seckanih pečenih lešnika

Za fil od maka

-200 g mlevenog maka
-1 dl vode
-1 kašika meda
-1 kesica vanilin šećera
-3 kašike šećera

Za čokoladni fil

-100 g tamne čokolade*

Priprema

Osnovna krema

Želatin preliti sa 1 dl vode i ostaviti da bubri. Mleku dodati šećer i vanilin šećer. Zagrevati do ključanja uz povremeno mešanje. Skinuti sa vatre. Otopiti nabubreli želatin na tihoj vatri, dodati 6-7 kašika ključalog mleka, zagrejati uz mešanje da se dobije jednolična masa. Uliti u ostatak skuvanog mleka. Ostaviti u frižideru da se stegne do gustine jogurta. Potrebno je najmanje 3 sata. Možete ostaviti i preko noći, neće smetati ako se potpuno stegne. Umutiti slatku pavlaku. Zgusnuto mleko kratko izmešati mikserom, dodati umućenu slatku pavlaku i mešati mikserom dok se ne dobije ujednačena masa.

Za podlogu od keksa

Pomešati mleveni keks i seckane lešnike. Dodati 6 kašika osnovne mase i umesiti rukom. Na dno kalupa za torte prečnika 24 cm staviti pek papir, a strane kalupa obložiti prijanjajućom folijom (vakuum folijom). Ručno utisnuti podlogu od keksa na dno kalupa.

Za fil od maka

U šerpici odmeriti mak. Dodati vodu, med i vanilin šećer. Zagrevati na jačoj vatri uz mešanje do ključanja, smanjiti vatru i kuvati uz neprestano mešanje 7 - 8 minuta. Na početku će masa izgledati kao redak pekmez, a kuvanjem će se zgusnuti, kada ispari deo vode. Šećer otopiti na umerenoj vatri. Skinuti sa vatre. Dodati prethodno pripremljen mak. Izmešati. Prohladiti. Ne mora do sobne temperature, može biti i mlako. Od preostale osnovne mase odvojiti polovinu i mikserom umešati smesu od maka. Naneti preko podloge od keksa u kalupu za torte.

Za čokoladni fil

Čokoladu otopiti na pari ili u mikrotalasnoj pećnici. Od preostale količine osnovne mase odvojiti polovinu (to je malo manje od četvrtine ukupne osnovne mase) i umešati mikserom otopljenu čokoladu.

Beli fil

Preostala četvrtina osnovne mase služi kao beli fil. Filovanje belim i čokoladnim filom Možete naneti beli fil na jednu polovinu torte tj. fila od maka, a čokoladni fil na drugu polovinu. Ili beli fil nanesite na sredinu torte, a čokoladni oko i preko belog fila (tako sam ja ovde uradila, razvukla sam beli fil koliko sam mogla od sredine ka ivicama torte, a zatim čokoladni fil  nanosila u prostor između belog fila i ivice kalupa, a ostatak nanela preko belog fila).

Isto tako, možete osnovnu kremu, nakon oduzimanja 6 kašika za podlogu, podeliti na tri jednaka dela, pa u trećinu dodati pripremljeni mak (ne smanjujući količinu maka iz recepta), u trećinu otopljenu čokoladu (ne povećavajući količinu čokolade), a trećina da ostane bela, pa da filove ravnomerno rasporedite jedan na drugi.

Možete raditi i bez tamne čokolade, pa da dobijete crno-belu tortu. Izbor je na vama.

Preuzeto sa: coolinarika.com