NAPRAVITE NAJMEKŠE I NAJUKUSNIJE KIFLICE I POGAČICE

Sastojci

Za testo:

-parce kvasca
-2 case mleka
-2 kasicice secera
-2 kasicice soli
-2 kasike ili 2 dl masti ili ulja
-3 zumanca
-1 casa kiselog mleka
-oko 1 kg brasna

Za pogacice po zelji masnog sira

Za fil:

-3 belanca
-po zelji sir i suvomeasnato

Za premazivanje:

-1 jaje
-1 kasicica ulja

I jos:

-dosta susama
-maslac ili margarin

Priprema

Otopiti kvasac u malo mlakog mleka. Umutiti mast (puuune kasike ) i zumanca i u to dodati kiselo mleko.

U barasno staviti so, secer i nadosli kvasac, dodati preostalo mlako mleko, mast, Zumanca i k.mleko i za pogacice dodati sir koliko imate ili hocete i umesiti testo. Za kiflice mozete i ne morate da stavljate sir u testo a za pogacice sto vise to bolje :-)

Ostaviti testo na toplom da se dize i premesiti jednom. Kad ponovo nadoje, bez mesenja podeliti testo na pola i razvaljati kore koje secemo po zelji i filujemo kiflice sirom umucenim sa belancima. Poredjati u pleh i premazati umucenim jajetom sa uljem. Odozgo stavljati susam i komadice maslaca ili margarina. Potrosi se mozda pola - oko 120gr maslaca/margarina. Ukljuciti rernu na 180 stepeni i kad se zagreje peci pola sata.

Posluživanje

Ovo je majkin recept za pogacice. Od ovog testa se razvuce velika kora i modlama se vade pogacice koje se redjaju, premazuju i peku isto kao i kiflice, samo se tada posipa susamom a mogu isto i kiflice da se posipaju. A kiflice sa ovim sirnim testom budu posebno mekane i mirisne, tako da mozete praviti i pogacice i kiflice sa sirom.

Preuzeto sa: coolinarika.com