Grilijaš rolat - Kao fini desert poslije ručka

Sastojci

Kora

-8 jaja
-8 kasika secera
-8 kasika mlevenih oraha
-4 kasike brasna

Fil

-4 jaja
-8 kasika secera
-1 vanilin secer
-250 g maslaca
-150 g grilijasa
-100 g cokolade

Grilijas

-200 g secera
-150 g oraha

Priprema

Umutiti penasto belanca, dodati secer i jedno po jedno zumance, na kraju pazljivo umesati orahe i brasno. Sipati u veliki pleh od pecnice oblozen masnim papirom i ispeci koru. Zaviti u rolat uz pomoc vlazne kuhinjske krpe.

Skuvati na pari fil od 4 jaja i 8 kasika secera, kad se prohladi umesati maslac i ako je potrebno dodati jos malo secera u prahu po ukusu. Fil podeliti na dva dela, ostaviti malo na stranu za premazivanje, pa u jedan deo dodati usitnjeni grilijas a u drugi rastopljenu cokoladu.

Razviti koru, premazati prvo filom od cokolade a preko njega staviti i fil sa grilijasom, pa sve zajedno uviti u rolat. Premazati ceo rolat filom koji smo odvojili i posuti preostalim grilijasom. Kad se rahladi, seci na tanke snite.

Za grilijas ili krokant, rastopiti secer kao karamel, dodati orahe i sve preruciti na tanjir namazan uljem. Kad se smesa ohladi, usitniti u avanu/muzaru…ako vam ostane viska grilijasa, dobro zatvoriti i iskoristiti za neke druge kolace, keksice i sl.

Posluživanje

Rolat je vrlo ukusan, pout neke fine tortice, ako zelite da ima vise fila, mozete dodati jos 100 g maslaca i isto toliko secera u prahu…mislim da ce Vam se dopasti.:))) Prijatno!

Preuzeto sa: coolinarika.com