KROMPIRUŠA – FINA, TANKA I MNOGO UKUSNA

Sastojci  

Za kore:

-500 gr brasna za pite i kolace
-1/3 kasikice soli
-2 - 3 kasike ulja
-325 ml mlake vode

Za nadjev:

-1200 gr sitno sjeckanog krompira
-1 kasikica soli
-1/2 kasikice bibera
-150 gr ili velika glavica crnog luka izrendana

Alternativno:

-1 zelena paprika sitno isjeckana
-ili 100 gr suhog mesa veoma sitno isjeckan

Zaljev:

-150 provrele vode
-pinch soli
-pinch bibera
-1/2 cehne izgnjecena cesnjaka (optimalno samo u krompirusu bez iceg)

Premaz:

-50 gr domaceg milerama

Priprema

Zamijesiti mekano i glatko tijesto od brasna, soli, ulja i vode. Podijeliti na pola (jufke 400 gr) i premazati puterom, pokriti celofanom i ostaviti da odstoji na toplom dok spremamo nadjev.

Oguliti krompir oko 1.5 kg. isjeckati na kockice veoma sitno, luk izrendati i sve fino umijesiti sa solju i biberom po zelji. Po zelji dodati papriku ili suho meso sitno sjeckano.

Razvaljati jufku na pola od zeljene velicine, premazati uljem ili puterom, previti na pola i ostaviti na stranu, isto uraditi sa drugom jufkom.

Prvu jufku staviti na sredinu i vratiti onu presavijenu polovinu na mjesto i rastezati rukama do zeljene velicine. Presjeci jufku na 3 dijela i filovati 1/6 nadjeva. Uvijati jufku po zelji u zvrkove, ili krenuti od sredine i uvijati jednu oko druge dok ne popunite tepsiju. Ja sam koristila tepsiju velicine 36 i ova kolicina sastojaka mi je tacno popunila tepsiju.

Peci 40 minuta na 425 stepeni (zavisi i od rerne) potom zaliti vrelim zaljevom i vratiti u rernu jos 5 minuta. Izvaditi iz rerne i premazati mileramom.

Preuzeto sa: coolinarika.com