LAGANA, UKUSNA I JEDNOSTAVNA RAFAELO TORTA SA JAGODAMA

Sastojci

Biskvit:

-5 bjelanjaka (malo soli)
-5 kašika šećera ( kristal)
-2 kašike glatkog brašna
-100 gr kokosa brašna
-2 dl mlijeka (za natopiti biskvit)
-1 kašikica praška za pecivo

Krema vanilija:

-1/2 L mlijeka
-1 premium puding kokos
-1 kašika gussnela (gustina)
-6 kašika šećera ( kristal)
-5 žumanjaka
-200 gr maslaca/margarina

Jagoda Fil:

-500 gr jagoda
-70gr gussnel (gustin) ili pudinga od jagoda
-250ml vode
-50 gr maslaca/margarina
-5-6 kašika šećera ( kristal)
-kokos za posipati

Priprema

Bjelanjca umutiti sa malo soli pa postepeno dodavati šećer i umutiti čvrsti šaum.Dodati brašno,kokos i p.z.p.Lagano izmješati sa kašikom. Kalup 26 cm obložiti papirom pa rasporediti smjesu i peći na 180C oko 15 min.Vruće zaliti mlijekom i ostaviti da sve upije.

Za vanilija kremu staviti da mlijeko provrije,a od ukupne količine odvojiti malo pa razmutiti gustinom,pudingom,žumanjcima,šećerom i skuhati sve skupa.Ostaviti da se ohladi u hladno dodati omekšali maslac i sve dobro izmutiti.

Za voćni fil jagode narezati na manje komade posuti šećerom pa staviti na vatru i kuhati par minuta,gustin razmutiti u vodi i dodati u jagode i sve skupa skuhati.U vruće dodatri maslac/margarin.Dobro izmješati pa staviti na koru.Ostaviti da se ohladi pa staviti žuti fil.Posuti sve kokosom i ostaviti da se hladi.

Posluživanje

Ovaj put sam stavila u kremu margarin,a inače u sve kreme umjesto maslaca/margarina stavim umućeno vrhnje i sve skupa sjedinim,krema bude puno laganija i ukusnija.Drugi put ću dodati 150ml vrhnja umućenog umjesto margarina.

Preuzeto sa: coolinarika.com