ČOKOLADNA TORTA BEZ BRAŠNA SA JAGODAMA!

Sastojci (ZA KALUP 18-20 CM)

-150 g tamne čokolade (sa što većim procentom kakaa)
-100 g putera (ili margarina)
-100 ml neutralne pavlake za kuvanje (20% m.m)
-1 puna kašika kakaa
-4 jaja
-4 kašike šećera

Za ganache:

-100 ml neutralne pavlake za kuvanje (20% m.m.)
-100 g mlečne čokolade
-50 g tamne čokolade

Još:

-jagode

Priprema

Uzmite mali okrugli kalup i na dno stavite pek papir a stranice premažite puterom. Ne brinite ako nemate tako mali kalup, komotno može i onaj od 23-24 cm, računajte samo na to da će torta u tom slučaju biti dosta niža.

Ubacite u šerpicu čokoladu izlomljenu na kocke i puter, stavite na drugi lonac u koji ste sipali vode i otopite na pari. Kad se sve lepo sjedinilo, skinite sa pare i umešajte pavlaku za kuvanje. Ostavite sa strane.

Polupajte jaja i odvojte žumanca i belanca. U čokoladnu smesu sada umešajte žicom kašiku kakaa, i jedno po jedno žumance.

Belancima dodajte prstohvat soli i umutite mikserom čvrst sneg uz postepeno dodavanje šećera.

Sada dodajte kašiku po kašiku ovog snega u čokoladnu smesu, i lagano mešajte špatulom dok sve ne sjedinite.

Izlijte ovu smesu u kalup i stavite peći u prethodno zagrejanu rernu na 160 stepeni oko 30 minuta. (Ako pečete u većem kalupu, verovatno će trebati čak i kraće.) Istovremeno stavite u rernu i jednu posudu sa vodom, dakle na dno, a kalup na žicu. Prema rečima autorke original recepta, svrha te vode u rerni je da se torta kuva u pari i zadrži vlažnost i strukturu pudinga.

Nek se torta malo prohladi, pa je izvadite iz kalupa.

Ganache

Sipajte u lonac pavlaku, zagrejte je, ali ne do ključanja, skinite sa vatre i ubacite obe vrste čokolade izlomljene na kocke. Nek odstoji tako minut-dva, pa žicom dobro izmešajte dok se skroz ne otopi i dok ne dobijete glatku čokoladnu glazuru. Ostavite 15-ak minuta da se prohladi da biste dobili adekvatnu konzistenciju pa prelijte preko torte.

Odozgo ukrasite jagodama. Sami odlučite koliko ćete staviti, ali neće vam trebati više od 200-250 g.

Tortu rashladite u frižideru a potom uživajte! Ja sam moju načela pre nego što mi se ganache skroz stegao, jer sam žurila da uslikam. 🙂

Napomene i saveti: 

Umesto neutralne (nezaslađene) pavlake možete koristiti i slatku, ali sa neutralnom je blaži ukus, torta uopšte nije preslatka i bolje dolazi do izražaja ukus tamne čokolade. Ja u poslednje vreme gde god mogu, uvek koristim neutralnu pavlaku za kuvanje umesto slatke. Ako recepti zahtevaju mućenje pavlake mikserom u šlag, tu vam neutralna pavlaka neće proći, ali za sve vrste ganache glazure i gde god se koristi u prirodnom tj. tečnom obliku, kao ovde recimo, zaista je odlična i definitivno glasam za nju pre nego za slatku pavlaku.

PREUZETO SA: mysticcakes.wordpress.com