NEOBIČNA, ALI JAKO, JAKOOO UKUSNA - MLIJEČNA BAKLAVA!

Sastojci

Baklava

-500 g kora za baklavu
-200 g otopljenog maslaca
-350 g sjeckanih ljesnjaka

Sirup - Agda

-600 ml mlijeka
-260 ml vode
-270 g secera
-2 Vanilin šećer

Priprema

Ako koristis zaledjene kore za baklavu (kao ja) odledi ih tokom noci u hladnjaku, ovako se nece zalijepiti i moci ce se jednostavno odrolati iz paketa. Kore stavi na ravnu plohu i narezi na velicinu dubljeg pleha koji koristis. Trebas 12 kora, pa ako ti koja nedostaje nadomjesti ju sa odrezanim djelovima. Maslac otopi i malo prohladi, a ljesnjake nasjeckaj.

Dno i stranice pekaca premazi maslacem, pa poslozi 6 korica svaku premazujuci otopljenim maslacem. I sestu koricu premazi, pa preko nje rasporedi sjeckane ljesnjake. Preko ljesnjaka slazi opet narednih 6 korica premazujuci ih otopljenim maslacem. Zadnju koricu obilato premazi maslacem.

Slozenu baklavu narezi na manje kocke, nastoj da ti noz bude dosta ostar. Ostatak otopljenog maslaca ravnomjerno rasporedi preko narezane baklave.

Peci baklavu u zagrijanoj pecnici na 180 stupnjeva 25 minuta, dok lijepo porumeni. U medjuvremenu napravi sirup tako sto ces staviti secer, vaniliju i vodu da se kuhaju, pa kad uskuhaju smanji vatru i nastavi kuhati 10-tak min. Nakon 10 minuta u dobiveni sirup uspi mlijeko, promijesaj i skini sa vatre.

Gotovu - pecenu baklavu izvadi iz pecnice i zalij toplim sirupom. Mozda ce izgledati da je puno sirupa, ali sve ce to korice upiti. Ostavi baklavu tako na sobnoj temperaturi 35-40 min, dok korice ne upiju skoro sav  sirup. Na kraju pospi svaku kocku sa malo sjecknih ljesnjaka.

Ako zelis baklavu mozes servirati odmah, a ako planiras sutra, onda baklavu prekrij folijom i spremi u hladnjak. Prije serviranja izvadi baklavu iz hladnjaka da ponovo dodje na sobnu temperaturu jer je tako najbolja. Serviraj uz turski caj ili kavu.

Preuzeto sa: coolinarika.com